Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trapas na oslavách porážky fašizmu: Jeden malý detail na FOTO odhalil zásadný omyl Uhríka

Uhríkovci si zrejme pomýlili pamätník. Zobraziť galériu (5)
Uhríkovci si zrejme pomýlili pamätník. (Zdroj: Facebook/Milan Uhrík • Republika)

NITRA - Viacerí ho poznajú skôr ako politika, ktorý vzišiel zo strany ĽSNS Mariana Kotlebu. Niekdajší podpredseda tejto strany, ktorú viacerí politológovia označujú za extrémistickú, je už dnes lídrom hnutia Republika. Najnovšie chcel voličom pripomenúť Deň víťazstva nad fašizmom. V minulosti nevedel odpovedať na otázku televízneho moderátora ohľadom holokaustu a tvrdil, že nie je historik. Ukazuje sa, že Uhrík zrejme hovoril pravdu, pretože podľa renomovaného historika si pomýlil pamätník, pri ktorom rečnil.

archívne video

Milan Uhrík na adresu voľby kandidátov na ústavných sudcov

"Aj my v hnutí Republika si pripomíname pamiatku ukončenia najstrašnejšej vojny. Spomíname na ľudí, ktorí boli počas tejto vojny zabití alebo odvážne položili svoje životy za iných. Urobíme všetko pre to, aby sa takáto tragédia už nikdy neopakovala," píše Uhrík pri videu, kde stojí pred pamätníkom bombardovania v Nitre a reční. Vec sa má však tak, že predsedovi strany zrejme ušiel zásadný detail.

Trapas na oslavách porážky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Historik poučil nehistorika

Na tento omyl prišiel renomovaný historik Anton Hruboň z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Ten o tom informoval na svojom kanáli na sociálnej sieti Twitter. Hnutiu Republika pripomenul hneď na úvod bizarný omyl, ktorý sa prihodil aj Uhríkovej predchádzajúcej strane ĽSNS, keď vystúpili na "nesprávny Kriváň". "Republika dnes dosiahla svoj Kriváň. Milan Uhrík vo videu pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom položil veniec k hrobu obetí bombardovania Nitry 26. marca 1945," popisuje Hruboň. Na tomto akte by nebolo nič nezvyčajné, keby sa uhríkovci zásadne nepoplietli. "Chybička krásy spočíva v tom, že na Nitru nezaútočili Nemci, ale sovietske letectvo," poopravil okolnosti straníckeho videa Hruboň, ktoré tak dramaturgicky po tomto vysvetlení nedáva historický zmysel. 

Trapas na oslavách porážky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter.com/Anton Hruboň)

História navyše hovorí jasne, keď v tomto prípade pri bombardovaní spomínaného miesta zahynulo až 345 osôb.

Uhríkovi to spočítali aj komentujúci

Komentujúci si po Hruboňovom upozornení rovnako všimli, že Republika dramaturgicky a historicky video až tak nezvládla a čudujú sa samotnému predsedovi strany, ktorý dokonca pochádza z okolia Nitry, presnejšie z Nových Zámkov. "To, že nie ste historik, sa naplno ukázalo. Viete, že ten pamätník v Nitre pripomína bombardovanie Nitry sovietskym letectvom?" pýta sa ďalší nespokojný občan Uhríka, ktorý má video stále na svojej stránke na sociálnej sieti bez akýchkoľvek úprav. 

Trapas na oslavách porážky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Milan Uhrík • Republika)

Aj vtipkári zaznamenali tento omyl

Situácia sa dokonca vyhrotila až tak, že si niektorí začínajú z uhríkovcov verejne strieľať. Na jednom z vtipov je vyobrazený predseda Republiky, ako stojí pred sochou Milana Rastislava Štefánika a hovorí o Ľudovítovi Štúrovi.

Trapas na oslavách porážky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Prečo ľuďom hrabe?)

Viac o téme: VideoPamätníkBombardovanieOmylNitraRepublikaDeň víťazstva nad fašizmomMilan Uhrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu