Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rezort vnútra hasí veľký omyl: Ľudí dostali do obrovských problémov! Ak k nim patríte, čakajte sms alebo mail

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Rezort vnútra sa dopustil chyby, ktorá vás môže dostať do poriadne nepríjemnej situácii. Vydal totiž desiatky cestovných pasov s odchýlkou zápisu v čipe, ktorá spôsobuje, že niektoré automatizované prechodové terminály nedokážu načítať dáta z pasu.

Problémy sa týkajú cestovných pasov, pri ktorých boli žiadosti o vydanie podané medzi 11. novembrom 2022 a 30. januárom 2023. Mnohým cestovateľom sa už postarali o krušné chvíle. Môj patrí medzi ´pokazené´ pasy a vraj mám teraz nárok na bezplatnú výmenu. To je veľmi pekné, hlavne keď som 8600 km od Slovenska a už dva mesiace s týmto pasom cestujem po Ázii,“ zdôveril sa jeden z nich koncom apríla na sociálnej sieti v skupine venovanej cestovaniu. „Pas je síce použiteľný a dá sa s ním cestovať, ale nemusí fungovať na automatizovaných prechodových termináloch a na samoobslužných kioskoch. Na niektorých letiskách to môže spôsobiť zdržanie, lebo treba ísť cez manuálnu kontrolu. Tak bacha na to,“ upozornil.

Archívne video: Čo všetko má na starosti oddelenie dokladov?

Čo všetko má na starosti oddelenie dokladov? (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

To, či sa vám ušiel Čierny Peter a máte chybný doklad si viete overiť v elektronickej databáze, ktorú sprístupnilo ministerstvo vnútra. Rezort zároveň začal v týchto dňoch kontaktovať držiteľov cestovných pasov s odchýlkou zápisu v čipe. Správu dostanete na kontaktné telefónne číslo alebo e-mail, ktoré ste uviedli pri žiadosti o vydanie cestovného pasu.

Ak sa rozhodnete požiadať o nový pas, prii vybavovaní v kiosku vyvolávacieho systému zvolte službu "výmena dokladu z úradnej moci". Na pracoviskách, kde vyvolávací systém nie je, bude žiadateľ uprednostnený na základe predloženého pasu s odchýlkou zápisu v čipe. "Občania, ktorých kontaktným telefónnym číslom či e-mailom polícia nedisponuje, budú tiež uprednostnení na základe predloženého pasu s odchýlkou zápisu v čipe," dodal rezort.

Rezort vnútra hasí veľký
Zobraziť galériu (2)

Ministerstvo pripomína, že občan SR môže byť držiteľom dvoch platných cestovných pasov. Ak o výmenu pasu požiada občan, ktorý má v pase s odchýlkou zápisu v čipe udelené platné víza alebo má na číslo tohto pasu zakúpené letenky, je možné vydať mu druhý cestovný pas bezplatne. O výmenu pasu môže požiadať dodatočne po skončení sa platnosti víz alebo po návrate z cesty.

Vydaný cestovný pas je potrebné vyzdvihnúť na pracovisku, kde bola podaná žiadosť. Podľa rezortu sú však cestovné pasy s odchýlkou zápisu v čipe vydané v uvádzanom období aj naďalej platné a umožňujú prekračovanie hraníc.

Viac o téme: Cestovný pasČip
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu