Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zločinecká skupina rozdávala migrantom cudzie pasy: Polícii sa skupinu podarilo rozbiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PARÍŽ - Francúzskej polícii sa podarilo rozbiť zločineckú organizáciu, ktorá "zapožičiavala" migrantom so subsaharskej Afriky cestovné doklady reálnych Francúzov, aby sa tak mohli dostať do Francúzska. V piatok to uviedla agentúra AFP.

Prvé informácie o tejto podvodnej schéme sa objavili vlani v novembri, keď colní agenti na hlavnom parížskom letisku zastavili muža prichádzajúceho z Mali, no cestovný pas, ktorým sa preukázal, mu nepatril, uviedol zdroj z policajného prostredia.

Muž vtedy uviedol, že "zaplatil 7000 eur za let z malijského hlavného mesta Bamako do Paríža so skutočným francúzskym identifikačným dokladom". Polícia následne odhalila zločineckú organizáciu, ktorá najímala občanov Francúzska, ktorí boli kedysi sami migrantmi, aby za niekoľko stoviek eur "prepožičiavali" utečencom svoje cestovné pasy. Organizácia následne poslala pasy poštou do Afriky alebo požiadala francúzske úrady o vystavenie nového cestovného dokladu s fotografiou inej osoby.

Ponúkali služby cez sociálne siete

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že reálne cestovné pasy si od zločineckej organizácie vyžiadalo najmenej 250 osôb z Mali, Pobrežia Slonoviny či Kamerunu. Organizácia pritom svoje "služby" ponúkala prostredníctvom sociálnych sietí. Francúzska polícia v utorok pri zásahov v oblasti Paríža zadržala troch mužov a štyri ženy malijského pôvodu, ktorí údajne za celou podvodnou schémou stáli.

Viac o téme: PasMigrantiCestovné dokladyZločinecká organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu