Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Príbeh týranej fenky postavil na nohy Slovensko: Ľudia hromžia na nečinnosť orgánov! Pes je v zúboženom stave

Pes je v zúboženom stave
Pes je v zúboženom stave (Zdroj: FB/Československý kastračný program)

BRATISLAVA - Zodraté labky, zlé pečeňové testy a na prvý pohľad zúbožený stav - tak vyzerá fenka, s ktorou majiteľ absolvuje náročné túry. Navyše, na chrbte má nosiť päťkilogramový batoh. Zdá sa však, že orgány, ktoré sa tým majú zaoberať, problém nevidia.

O majiteľovi feny, ktorá je už na prvý pohľad v zlom zdravotnom stave, informovali médiá už v roku 2020. V reportáži, ktorú odvysielala televízia Joj, sa uvádza, že majiteľa aj so psom spozorovali v severnej časti Tatier. Tam sa snažil zliezť ťažký úsek. Turistika so psom u našich poľských susedov je pritom zakázaná. Pes mal mať vtedy krvavé všetky labky a miestni strážcovia majiteľa vyzvali, aby s ním zišiel dole. Pokute sa pritom snažil vyhnúť tvrdením, že je príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže. 

Zdá sa však, že majiteľ psa vyčerpáva aj naďalej. Nedávno ho nakrútila jedna žena a potom, čo sa video a fotografie dostali na verejnosť, začali ho riešiť aj štátne orgány. "Videá, kde vysilená fena leží na zemi s odretým chrbtom od ruksaku, ktorý ju majiteľ nútil nosiť stovky kilometrov, obleteli celé Slovensko. Fenka krívala, hľadali ju mnohí ochranári, vrátane polície, a keď ju s majiteľom našli, už vraj nevládala ani chodiť, len úplne zničená ležala na zemi. Za asistencie polície majiteľa donútili dovoliť fenu previezť na veterinu, kde bola hospitalizovaná. Podľa našich informácii táto ešte mladá fenka mala zlé pečeňové výsledky, zodraté a opuchnuté labky a na veterine strávila niekoľko dní. Našťastie - ale aj na nešťastie - sa fenka za ten čas dala dokopy," uviedli z Československého kastračného programu. 

 

❗️TÝRANÚ FENKU VRÁTILI NASPÄŤ MAJITEĽOVI 😱😱😱❗️ ❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌ AKÝ OSUD JU ASI ČAKÁ❓Videá, kde vysilená fena leží na...

Posted by Československý kastračný program on Monday, April 24, 2023

Zdá sa však, že Regionálna veterinárna a potravinová správa z Bardejova nevidela dostatočné týranie. Podľa dobrovoľníkov z Československého kastračného programu sa inšpektorka vyjadrila, že musí v prvom rade myslieť na "dobro človeka" a fenku majiteľovi vrátila. Na veterine mala dokonca ostať celá neuhradená faktúra za ošetrenie psa. 

archívne video

Nájdite sa so zvieratkom z útulku: 11. ročník podujatia na adopciu psíkov (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Asistovala aj polícia

V prípade sme sa obrátili aj na trnavskú krajskú políciu. "Policajti vo Vrbovom prijali sobotu trestné oznámenie o údajne zlom zaobchádzaní so psíkom. Po vykonaní prvotných úkonov vec odstúpili vecne príslušným kolegom na enviropolíciu," povedala pre Topky hovorkyňa Zlatica Antalová. Otázky sme teda zaslali aj na Prezídium policajného zboru. 

"V predmetnej veci polícia iniciatívne poskytla súčinnosť pracovníkom Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy pri nájdení osoby podozrivej z protiprávneho konania v oblasti veterinárnej starostlivosti. Nakoľko bolo týmto vecne príslušným orgánom rozhodnuté, že intenzita protiprávneho konania nie je v rovine týrania zvlášť krutým a surovým spôsobom, zviera nebolo utýrané a bolo preverené, že nešlo o osobu, ktorá by bola za obdobné konanie v posledných 12-tich mesiacoch postihnutá alebo za posledných 24 mesiacov odsúdená, nedošlo k naplneniu znakov skutkovej podstaty trestného činu týrania zvierat. Z tohto dôvodu nebolo vo veci vyšetrovateľom začaté trestné stíhanie a polícia vo veci ďalej nekonala. Vo veci z tohto dôvodu ďalej konal príslušný správny orgán - Regionálna veterinárna a potravinová správa," ozrejmili policajti. 

Regionálna veterinárna a potravinová správa nám doteraz na naše otázky neodpovedala. 

Viac o téme: PesTýraniePolícia Týraný pes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu