Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslancom raketovo rastú platy: Prilepšia si o vyše 800 eur! O sumách, ktoré zarobia, sa väčšine Slovákov ani nesníva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Martina Kriková )

BRATISLAVA – Platy politikov už dnes predstavujú pre mnohých nedosiahnuteľnú métu. Suma, za ktorú iní vstávajú do práce aj pol roka, im cinkne na účte každý mesiac. Už dlho však súčasné cifry dostávať nebudú, čakajú ich totiž ešte vyššie. Zo súm, ktoré po novom zarobia, sa vám zatočí hlava.

Výška platu našich zákonodarcov sa každý rok vypočítava nanovo. Je to preto, že je naviazaná na to, ako sa darí štátu a nám všetkým. Poslanci totiž zarobia trojnásobok priemernej mzdy  zamestnanca v slovenskom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok.

V roku 2022 je základný plat poslanca určený vo výške 3 270 eur. K tejto sume však treba ešte pripočítať paušálne náhrady, ktorých výška sa líši podľa miesta bydliska. Pokiaľ je poslanec z Bratislavského kraja, mesačne dostáva navyše ešte 2 180 eur, poslanec z iného kraja má paušálne náhrady dokonca až vo výške 2 544 eur.

Video: Matovič podá návrh na zníženie platov poslancov aj prezidentky

Matovič podá návrh na zníženie platov poslancov aj prezidentky (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Okrem toho sa k platu pripočítavajú aj funkčné príplatky pre poslancov, ktorí sú vo vedení parlamentu či výborov. Predseda parlamentu má funkčný príplatok vo výške 497,91 eura, podpredseda parlamentu 331,94 eura, predseda výboru 165,97 eura a podpredseda výboru NR SR 82,99 eura. Mesačne si tak doteraz prišli k sume vysoko presahujúcej 5 000 eur. Po novom to však bude ešte viac.

Ako začiatkom týždňa upozornil šéf OĽaNO Igor Matovič, platy poslancov, ale aj členov vlády či prezidentky majú ísť prudko nahor. K už astronomickým čiastkam im pribudnú stovky eur. Plat poslanca by mal vzrásť z 5 814 eur na výšku 6 651 eur, čo je o vyše 800 eur viac, ako zarábali vlani.

Poslancom raketovo rastú platy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Sami poslanci už pritom počítali, že sa im mzda zvýši „len“ o približne 400 eur. Potom však prišlo prekvapenie. Štátu sa totiž darilo lepšie, ako sa čakalo. Plat poslanca sa totiž v prípade, že máme 3-percentný deficit, automaticky kráti.  Pôvodne mal byť až výške 5 percent, avšak nakoniec sa jóbové zvesti nenaplnili. Namiesto toho sme vlani hospodárili s deficitom len vo výške 2 percent. Na krátenie platov preto nebol dôvod. Poslanci tak dostanú trojnásobok priemernej mzdy za minulý rok, čo im v praxi dvihne platy o viac ako 800 eur. Bratislavský poslanec po novom dostane 6 287 eur, mimo bratislavský 6 651 eur.

Vzrastie aj plat prezidentky. Zuzana Čaputová má namiesto 14 408 eur dostávať už 16 976 eur.  Prilepší si tak o viac ako 2 500 eur mesačne. Prezidentka však pripomenula, že už v septembri 2022 požiadala premiéra Eduarda Hegera, aby pri príprave rozpočtu zvážil zníženie jej platu. "Prezidentka nebude reagovať na mediálne výzvy poslancov a nebude vstupovať do straníckych kampaní na podporu rôznych poslaneckých návrhov na poslednú chvíľu," uviedol jej hovorca.

Platy za rok 2023 sa odvíjajú z deficitu hospodárenia, ktorý bol podľa Matoviča zverejnený v apríli. Preto sa má rozdiel v plate poslancov vyplácať spätne.

Poslancom raketovo rastú platy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Matovič vyzval poslancov, aby umožnili zaradiť návrh na zníženie platov poslancov a prezidentky na rokovanie najbližšej schôdze, ktorá sa začína 2. mája. Návrhy sa však do parlamentu musia predkladať aspoň 15 dní pred začiatkom schôdze, čo nestihol. Zároveň proti hrá aj ďalšia okolnosť - návrh zákona v tej istej veci možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona. Matovič už predkladal zákon o znížení platov poslancov, parlament ho v marci odmietol.

Viac o téme: PoslanciPlatyMzdaPrezidentkaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu