Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nové praktiky v ambulanciách spôsobia prievan v už tak prázdnych peňaženkách dôchodcov! Na TOTO sa treba pripraviť

Poplatky u ambulantných lekárov môžu byť pre dôchodcov deštrukčné: Pokiaľ sa nič nespraví, nebudú mať na jedlo! Zobraziť galériu (6)
Poplatky u ambulantných lekárov môžu byť pre dôchodcov deštrukčné: Pokiaľ sa nič nespraví, nebudú mať na jedlo! (Zdroj: Getty Images, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Poisťovne postavili lekárske ambulancie a dôchodcov do patovej situácie. Nové poplatky si naši penzisti podľa Jednoty dôchodcov nebudú môcť dovoliť. Podľa názoru zdravotníkov je však na vine dohoda s poisťovňami. Pokiaľ poplatky nezavedú, ľudí nebude mať už čoskoro kto ošetrovať. Dôchodcovia sa môžu dostať do situácie, kedy im návšteva lekára zoberie aj posledné úspory.

Archívne video:

Ministerstvo zdravotníctva podporí dotáciami vznik nových ambulancií (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Nové poplatky v lekárskych ambulanciách majú byť podľa zdravotníkov následkom nedostatočného navýšenia platieb od poisťovní. Podľa lekárov stále nedostávajú toľko, aby mohli poplatky prestať vyberať. V opačnom prípade riskujú zatváranie svojich ambulancií, informuje portál RTVS. Podľa jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) tieto poplatky predstavujú výdavky, ktoré nebudú mať už dnes chudobní penzisti z čoho platiť.

Nové praktiky v ambulanciách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

JDS upozorňuje aj na fakt, že už dnes ostáva dôchodcom s priemernou výškou penzie na výdavky spojené so zdravím len približne 20 €. „Ak tento človek zaplatí lekárovi desať alebo 20 eur tak proste neostáva mu nielen, že na lieky, ale neostáva mu ani na stravu,“ priblížil predseda Jednoty Michal Kotian.

Predseda JDS Michal Kotian
Zobraziť galériu (6)
Predseda JDS Michal Kotian  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Proti zavádzaniu poplatkov nepomohlo ani navýšenie zdrojov

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v marci vyčlenilo až o 20% viac zdrojov, ako tomu bolo minulý rok. Toto navýšenie predstavuje prílev až 284 miliónov eur do sektoru ambulantnej starostlivosti. Ani tento krok však nestačil, aby sa niektoré ambulancie vyhli pochybnostiam o pokračujúcej prevádzke ich ambulancií. „Čo som ja zaregistrovala, tak práve od 1.4. niektoré ambulancie alebo polikliniky začali s výberom tých poplatkov,“ povedala lekárka Daniela Kňaze Doležalová.

Nové praktiky v ambulanciách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

K celej veci sa vyjadrila aj Asociácia súkromných lekárov (ASL). „Pre ambulantný sektor je 20-percentný nárast síce pomocou, ale stále nie dostatočným riešením v prostredí, keď je notoricky známy rast nákladov na energie a ostatné komodity a tiež mzdové nároky sestier a ostatných zdravotníckych povolaní, ktoré chcú mať plat porovnateľný s platom zamestnancov v nemocniciach,“ uviedli.

Nové praktiky v ambulanciách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Jednota dôchodcov žiada riešenia, pomôcť by mala výnimka z poplatkov

Jednota dôchodcov na Slovensku prichádza s požiadavkou, aby boli dôchodcovia od týchto ambulantných poplatkov oslobodení. Požiadavka sa však v aktuálnom stave nepozdáva Zväzu ambulantných poskytovateľov. Oponujú, že v tomto prípade by museli najprv urobiť poriadok v poplatkoch.

„Vyberajú sa bez akejkoľvek regulácie. Štát nemá odvahu povedať, že potrebujeme viaczdrojové financovanie, ktoré bude zahŕňať aj spoluúčasť pacienta. V momente keď si toto priznáme, tak otvoríme možnosti na to, aby sme definovali zraniteľné skupiny, ktoré budú od poplatkov oslobodené,“ komentovala Jaroslava Orosová, prezidentka zväzu. Rezort zdravotníctva však o podobnom kroku podľa tajomníka MZ SR Michala Palkoviča neuvažuje.

Michal Palkovič
Zobraziť galériu (6)
Michal Palkovič  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: LekáriPoplatkyChudobaDôchodkyDôchodcoviaAmbulancie Penzie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu