Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšie ZMENY pri dôchodkoch: Pôjdu opäť hore, títo penzisti budú od júla dostávať viac!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa oznámila zvýšenie minimálneho dôchodku. Podľa novely zákona o sociálnom poistení sa s účinnosťou od 1. júla menia sumy minimálneho dôchodku ale aj spôsob určenia jeho sumy. Presná výška však bude známa neskôr, v nadväznosti na zmenu výšky životného minima.

"O prepočet dôchodkov nie je potrebné žiadať, Sociálna poisťovňa tak urobí automaticky", informoval odbor komunikácie s verejnosťou. Rozhodnutia o výške dôchodkov budú prichádzať postupne, v priebehu mesiacov jún a júl.

Prezidentka rokovala s náčelníkmi mestskej polície o rozšírení ich kompetencií (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Základná suma minimálneho dôchodku bude za 30 rokov dôchodkového poistenia od 1.júla 2023 stanovená na 136% sumy životného minima, s každým ďalším rokom dôchodkové poistenia bude rásť nasledovne:

  • 2% za 31. až 39. rok
  • 3% za 40. až 49. rok
  • 5% za 50. až 59. rok
  • 7% za 60. a ďalší získaný rok dôchodkového poistenia.

 

Ďalšie ZMENY pri dôchodkoch:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmenou výšky minimálneho dôchodku sa mení aj okruh poberateľov. Ak poberateľ v súčasnosti poberá sumu nižšiu ako nové sumy minimálneho dôchodku, národ mu vzniká automaticky a dôchodok mu Sociálna poisťovňa začne vyplácať od 1. júla vo zvýšenej sume.

Sociálna poisťovňa zároveň informuje, že presné sumy budú známe až po zverejnení sumy životného minima platnej od 1. júla 2023. Informácie budú včas zverejnené aj na ich webovej stránke, kde si poberateľ bude môcť sám overiť sumu a nárok na zvýšenie minimálneho dôchodku.

Viac o téme: DôchodokŽivotné minimumSociálna poisťovňaMinimálny dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu