Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chystáte sa do Tatier? Nech vám ani nenapadne v nich robiť túto vec! Hrozí za ňu astronomická pokuta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - K najznámejším symbolom jari patria nielen snežienky, ale aj medvedí cesnak. Ten si mnohí ľudia trhajú a potom si doma z neho pripravujú polievky, nátierky ci iné dobroty. Nech vám ale nenapadne trhať ho v chránenom území! Ak sa dopustíte tohto priestupku, hrozí vám poriadne mastná pokuta.

Mnohí netrpezlivo každoročne očakávajú príchod jari, s ktorou je neodmysliteľne spojený aj výskyt medvedieho cesnaku. Zatiaľ čo na juhu a západe Slovenska je jeho sezóna už v plnom prúde, v Tatrách začína len vyrastať zo zeme.

Medvedí cesnak
Zobraziť galériu (3)
Medvedí cesnak  (Zdroj: TASR)

Pozor však na to, ak vám napadne si ho pri návšteve našich veľhôr natrhať. Je to totiž zakázané. Podľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) hrozí za natrhanie medvedieho cesnaku či snežienok v treťom až piatom stupni ochrany pokuta do výšky 3300 eur. Ide konkrétne o národné parky, chránené areály, prírodné rezervácie, prírodné pamiatky, chránené krajinné prvky a iné územia. 

Lídri Slavskovského formátu o rokovaní v Tatrách (archívne video)

Lídri Slavskovského formátu o rokovaní v Tatrách (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Liečivé účinky medvedieho cesnaku využívajú ľudia už dlhé stáročia. Má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Obsahuje vitamíny B a C, flavonoidy, sodík, draslík, železo i vlákninu. Jeho konzumácia podporuje trávenie a vyprázdňovanie, pomáha pri žalúdočných problémoch, vysokom krvnom tlaku, využíva sa pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest a posilňuje aj imunitu. Zbierajú sa mladé listy, ktoré sa neodporúča sušiť, pretože v takejto forme strácajú väčšinu svojich prospešných látok. 

Chystáte sa do Tatier?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Medvedí cesnak si mnohí mýlia s konvalinkou voňavou, ktorá je jedovatá. Ak si nie ste istí, radšej k nemu privoňajte. Má typickú cesnakovú vôňu, ktorú si len ťažko zameníte s niečím iným. Okrem ľudí ho radi konzumujú aj zvieratá, napríklad medvede alebo diviaky. Tatry,medvedí cesnak,pokuta

Viac o téme: TuristiPokuta TatryMedvedí cesnak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu