Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ministerstvo vnútra odmieta tvrdenia Hlasu: Reformu verejnej správy do volieb realizovať nebude

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Reforma verejnej správy je stále v internej fáze príprav a do konca aktuálneho volebného obdobia nie je v pláne jej realizácia ani posunutie do legislatívneho procesu. Vyhlásilo to Ministerstvo vnútra (MV) SR. Zároveň sa ohradilo voči tvrdeniam mimoparlamentného Hlasu-SD.

"Odborníci z rezortu vnútra chcú obdobie do volieb využiť na intenzívnu prácu a konštruktívnu diskusiu na pôde zriadenej komisie a nie prostredníctvom médií. MV ocení konštruktívny prístup a rokovania, keďže cieľom je vytvoriť kvalitnú reformu, ktorá si však aj vzhľadom na snahu oslovenia všetkých subjektov zo strany rezortu vnútra, vyžaduje čas na dosiahnutie spoločného výsledku a kompromisu," uviedol tlačový odbor rezortu. Ministerstvo odmieta tvrdenia, že by reforma nebola pripravovaná komplexne.

Archívne VIDEO

Hlas-SD: Vláda neochránila občanov pred kontaminovaným obilím z Ukrajiny (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Trvá na tom, že do diskusie boli prizvaní všetci, ktorí majú k téme čo povedať, vrátane zástupcov Únie miest Slovenska a Združenia miest a obcí Slovenska. Mimoparlamentný Hlas-SD v stredu (19. 4.) vyzval rezort vnútra, aby zverejnil materiály a dokumenty súvisiace s pripravovanou reformou. Podpredsedníčka strany Denisa Saková vyhlásila, že ministerstvo sa chystá prekresliť územnosprávne členenie SR bez analýzy, diskusie a účasti samospráv. Podčiarkla potrebu riadnej diskusie a konsenzu. Pripravovaná reforma má byť podľa MV SR zameraná na okresné úrady, prenesený výkon štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a dvojstupňovej úrovne správy miest Bratislavy a Košíc.

Východiská návrhu zatiaľ nie sú známe, rezort o nich rokoval na marcových zasadnutiach komisie pre reformu verejnej správy so zástupcami združení samospráv. Návrh kritizovali niektoré politické subjekty, ale aj Únia miest Slovenska. Považuje za nevyhnutnosť otvoriť tému reformy spravovania štátu v nových podmienkach. Súčasný systém pokladá za nevhodný a obmedzujúci. Zdôrazňuje však potrebu koncepčného riešenia. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger vyhlásil, že reforma si vyžaduje čas a pri jej tvorbe by nemali vzniknúť chyby, ktoré by následne v praxi spôsobili nepríjemnosti. Verejnú správu by dal reformovať samosprávam, ak by mal tú kompetenciu.

Podľa KDH treba diskutovať o kompetenciách a financiách samospráv, až potom o reforme

Najprv treba diskutovať o presune ďalších kompetencií na samosprávy vrátane financií, až potom riešiť samotnú reformu krajov a okresov. Uviedol to predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský v reakcii na pripravovanú reformu územnej správy z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR. "Malo by sa najprv diskutovať o tom, aké ďalšie kompetencie presunieme na samosprávy a ako a v akej výške im presunieme finančné zdroje. Až potom riešme samotnú reformu krajov a okresov," odkazuje Majerský. Skúsenosť podľa neho ukázala, že peniaze daňových poplatníkov spravujú efektívnejšie samosprávy, teda kraje, obce a mestá, ktoré sú pri občanoch najbližšie.

Ministerstvo vnútra odmieta tvrdenia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa hnutia by sa mali preto kompetencie z centrálnej správy štátu odovzdávať na samosprávy v čo najväčšej možnej miere. Odôvodňuje to tým, že "politici na hradnom kopci sú odtrhnutí od reálnych problémov ľudí". MV SR pripravuje návrh reformy verejnej správy. Zameraná má byť na okresné úrady, prenesený výkon štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a dvojstupňovej úrovne správy miest Bratislavy a Košíc. Východiská návrhu zatiaľ nie sú známe, rezort o nich rokoval na marcových zasadnutiach komisie pre reformu verejnej správy so zástupcami združení samospráv. Reforma je podľa rezortu stále v internej fáze príprav a do konca aktuálneho volebného obdobia nie je v pláne jej realizácia ani posunutie do legislatívneho procesu.

Návrh rezortu kritizovali už niektoré politické subjekty, ale aj Únia miest Slovenska. Považuje za nevyhnutnosť otvoriť tému reformy spravovania štátu v nových podmienkach. Súčasný systém pokladá za nevhodný a obmedzujúci. Zdôrazňuje však potrebu koncepčného riešenia, nie čiastkového. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger vyhlásil, že reforma verejnej správy si vyžaduje čas a pri jej tvorbe by nemali vzniknúť chyby, ktoré by následne v praxi spôsobili nepríjemnosti. Verejnú správu by dal reformovať samosprávam, ak by mal tú kompetenciu.

Zásadná reforma sa nezvykne ohlasovať v závere volebného obdobia, tvrdí strana Demokrati

Zásadná reforma, akou je aj reforma územnej správy, sa nezvykne ohlasovať v závere volebného obdobia. V prípade územnej samosprávy sa nezačína ani prezentáciou mapy. Uviedol podpredseda strany Demokrati Miroslav Kollár. Reagoval tak na pripravovanú reformu z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR. "Takáto zásadná reforma sa nezvykne ohlasovať a už vôbec nie spúšťať v závere volebného obdobia. Navyše skúsení reformátori vedia, že reforma územnej samosprávy sa nikdy nezačína prezentáciou mapy," skonštatoval Kollár.

Ministerstvo vnútra odmieta tvrdenia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Dokončenie reformy verejnej správy a nová regionálna politika bude podľa neho jednou z nosných tém programu strany. Detaily chce predstaviť pri prezentácii jednotlivých programových pilierov. MV SR pripravuje návrh reformy verejnej správy. Zameraná má byť na okresné úrady, prenesený výkon štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a dvojstupňovej úrovne správy miest Bratislavy a Košíc. Východiská návrhu zatiaľ nie sú známe, rezort o nich rokoval na marcových zasadnutiach komisie pre reformu verejnej správy so zástupcami združení samospráv. Reforma je podľa rezortu stále v internej fáze príprav a do konca aktuálneho volebného obdobia nie je v pláne jej realizácia ani posunutie do legislatívneho procesu.

SNS je za znižovanie krajov i okresov, pri reforme však zdôrazňuje diskusiu

Mimoparlamentná SNS je za znižovanie krajov i okresov. Uviedla hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová v reakcii na plánovanú reformu územnej správy z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR. Zdôrazňuje však potrebu diskusie na túto tému. "Takáto zmena si vyžaduje celospoločenskú diskusiu. SNS je za znižovanie počtu krajov i okresov," poznamenala Škopcová. MV SR pripravuje návrh reformy verejnej správy. Zameraná má byť na okresné úrady, prenesený výkon štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a dvojstupňovej úrovne správy miest Bratislavy a Košíc. Východiská návrhu zatiaľ nie sú známe, rezort o nich rokoval na marcových zasadnutiach komisie pre reformu verejnej správy so zástupcami združení samospráv.

Reforma je podľa rezortu stále v internej fáze príprav a do konca aktuálneho volebného obdobia nie je v pláne jej realizácia ani posunutie do legislatívneho procesu. Návrh rezortu kritizovali už niektoré politické subjekty, ale aj Únia miest Slovenska. Považuje za nevyhnutnosť otvoriť tému reformy spravovania štátu v nových podmienkach. Súčasný systém pokladá za nevhodný a obmedzujúci. Zdôrazňuje však potrebu koncepčného riešenia, nie čiastkového. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger vyhlásil, že reforma verejnej správy si vyžaduje čas a pri jej tvorbe by nemali vzniknúť chyby, ktoré by následne v praxi spôsobili nepríjemnosti. Verejnú správu by dal reformovať samosprávam, ak by mal kompetenciu.

Republika žiada Ministerstvo vnútra, aby zverejnilo oficiálny zámer reformy územnej správy

Hnutie Republika žiada Ministerstvo vnútra (MV) SR, aby zverejnilo svoj oficiálny zámer reformy územnosprávneho usporiadania Slovenska. Je presvedčené, že verejnosť si v tak závažnej veci zaslúži transparentnú komunikáciu, nie hádanky. Hnutie to uviedlo v reakcii na pripravovanú reformu územnej správy. Požaduje tiež celospoločenskú diskusiu. "V princípe sme za optimalizáciu územnosprávneho členenia SR, najmä za zníženie počtu okresov a zníženie počtu krajov, napríklad na 3+1 alebo 4+1," konštatuje hnutie. Zdôrazňuje však, že takáto zmena si vyžaduje serióznu celospoločenskú diskusiu, rovnako tak komunikáciu s mestami a obcami. Hnutie je zásadne proti tomu, aby sa zásadná zmena pretláčala narýchlo, pol roka pre voľbami.

Pripomína tiež, že vláda nemá dôveru parlamentu ani občanov. "Treba si uvedomiť, že zmena počtu krajov môže nastať najskôr v roku 2026, keď budú nové krajské voľby. Dovtedy je teda dosť priestoru na serióznu diskusiu, nie rýchlo pečené riešenia," odkázalo hnutie. MV SR pripravuje návrh reformy verejnej správy. Zameraná má byť na okresné úrady, prenesený výkon štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a dvojstupňovej úrovne správy miest Bratislavy a Košíc. Východiská návrhu zatiaľ nie sú známe, rezort o nich rokoval na marcových zasadnutiach komisie pre reformu verejnej správy so zástupcami združení samospráv. Reforma je podľa rezortu stále v internej fáze príprav a do konca aktuálneho volebného obdobia nie je v pláne jej realizácia ani posunutie do legislatívneho procesu.

Viac o téme: ReformaParlamentné voľbyVerejná správaMinisterstvo vnútraHlas -SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu