Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Rastislav Káčer privítal zahraničných veľvyslancov, vyzdvihol členstvo v EÚ a NATO

Rastislav Káčer
Rastislav Káčer (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pri príležitosti výročí vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ) a NATO privítal dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer v utorok na pôde rezortu zahraničných veľvyslancov. Vstup do oboch organizácií označil za zásadné generačné rozhodnutie, ktoré nemá alternatívu a ktorého dôležitosť potvrdilo aj geopolitické dianie v uplynulom období. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Posledné roky boli náročné. Pandémia nového koronavírusu, energetická kríza, vysoká inflácia a vojna, ktorú proti nášmu východnému susedovi rozpútalo Rusko, zásadne zmenili naše životy. Avšak tieto krízy nám zároveň ukázali, kto je naším skutočným priateľom a spojencom a kam civilizačne patríme. Dokázali nám tiež, že len a len vďaka členstvu v Únii a Aliancii sme silnejší a lepšie pripravení zvládať výzvy," uviedol Káčer.

Archívne video

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer na ministerskom zasadnutí NATO o prijatí Fínska do Aliancie a pomoci pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

 

Hazard s členstvom v EÚ a NATO by nás vyšiel pridraho. A rovnako platí, že rezignáciou na pomoc napadnutej Ukrajine 🇺🇦...

Posted by Rastislav Káčer on Tuesday, April 18, 2023

EÚ aj NATO sú podľa ministra exkluzívnym klubmi rozvinutých, vojensky silných a ekonomicky výkonných krajín, do ktorých sa ich členovia dostanú len na pozvánku a po splnení náročných kritérií. Slovensko si podľa neho svoju rolu zastalo.

"Za ostatné takmer dve dekády sme potvrdili, že sme spoľahlivým členom EÚ a zároveň zodpovedným a solidárnym príslušníkom NATO. Aliancia je na oplátku pripravená našu krajinu bezodkladne a nekompromisne brániť," uviedol Káčer. Za dôkaz označil prítomnosť aliančných vojakov a techniky na našom území. Slovenská republika si pripomenula 19. výročie vstupu SR do Severoatlantickej aliancie 29. marca. Od vstupu do EÚ uplynie 19 rokov 1. mája.

Viac o téme: NATODemokratiRastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu