Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Falošný bombový poplach: Tri slovenské letiská museli evakuovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE - Letisko v Košiciach a v Poprade v pondelok ráno pre údajnú bombovú hrozbu evakuovali. Pyrotechnická prehliadka na košickom letisku bola negatívna, nález bomby sa zatiaľ nepotvrdil ani na popradskom. Hrozba sa podľa informácií mala týkať aj ďalších letísk na Slovensku.

archívne video

Ako sa narába s batožinou na letisku a prečo niekedy čakáte na svoj kufor o pár minút viac? (Zdroj: Facebook Ministerstvo dopravy a výstavby SR )

Prevádzku letiska v Košiciach už obnovili. Potvrdila jeho hovorkyňa Lucia Kočišová s tým, že lety neboli narušené žiadnym spôsobom. "Po prijatí informácie od Policajného zboru (PZ) na oddelenie letovej prevádzky letiska Košice boli okamžite vykonané všetky potrebné úkony spojené so zaistením bezpečnosti zamestnancov letiska a spoločností pôsobiacich na letisku a cestujúcej verejnosti," uviedla.

Podľa jej slov evakuovali letiskový terminál

Výsledok pyrotechnickej prehliadky budov letiska, priľahlých priestorov a parkovísk bol negatívny. Potvrdila tiež, že ranné pravidelné linky do Viedne, Varšavy a Prahy odleteli bez problémov ešte pred oznámením, že v priestoroch letiska môže byť umiestnená bomba. Ako  uviedol Martin Švidroň z oddelenia marketingu Letiska Poprad-Tatry, evakuovať museli približne 100 ľudí.

"Aktuálne stále kontrolujú celý náš areál, ktorého súčasťou sú prevádzkové budovy, riadiaca veža, budova všeobecného letectva, administratívna budova aj terminály. Nález bomby sa zatiaľ nepotvrdil," priblížil s tým, že k evakuácii pristúpili približne o 8.30 h.

Bombová hrozba sa týka i letiska v Prievidzi, kde sa počas víkendu začali medzinárodné preteky v bezmotorovom lietaní FCC gliding, potvrdil pre TASR riaditeľ letiska Ľuboš Jánošík. Pondelňajšie disciplíny preto podľa neho zrušili. 

V pohotovosti sú bezpečnostné zložky aj v Bratislave

V pohotovosti sú bezpečnostné zložky aj v Bratislave, kde je od rána pyrotechnická prehliadka Letiska M. R. Štefánika. "Vykonávajú ju pyrotechnici oddelenia hraničnej kontroly Policajného zboru Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru na základe emailu, v ktorom bolo uvedené, že sa má v priestoroch letiska nachádzať bomba," uviedla  hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová. O výsledkoch pyrotechnickej prehliadky bude polícia informovať po jej ukončení.

Bombová hrozba na letiskách v Bratislave, Košiciach a Poprade sa nepotvrdila 

Bombová hrozba sa na letiskách v Bratislave, Košiciach a Poprade nepotvrdila. To, že na bratislavskom letisku ukončili pyrotechnickú prehliadku s negatívnym výsledkom, TASR potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová. 

Bombu nakoniec nenašli ani v jednotlivých objektoch na Letisku Poprad - Tatry. Uviedol Martin Švidroň z tamojšieho oddelenia marketingu. "Všetko skontrolovali a nič nenašli, takže pokračujeme v bežnej prevádzke a všetci zamestnanci sú už na svojich miestach," uviedol. Z dôvodu nahlásenia bomby museli z popradského letiska ráno po 8.00 h evakuovať približne stovku zamestnancov a cestujúcich.

Prevádzku letiska v Košiciach obnovili už skôr, ani tam sa bombová hrozba nepotvrdila. Pre TASR to uviedla jeho hovorkyňa Lucia Kočišová s tým, že lety neboli narušené žiadnym spôsobom. "Po prijatí informácie od polície na oddelenie letovej prevádzky letiska Košice boli okamžite vykonané všetky potrebné úkony spojené so zaistením bezpečnosti zamestnancov letiska a spoločností pôsobiacich na letisku a cestujúcej verejnosti," uviedla.

V pohotovosti boli bezpečnostné zložky aj v hlavom meste, kde bola od rána pyrotechnická prehliadka Letiska M. R. Štefánika, a to na základe mailu. V ňom bolo podľa polície uvedené, že sa má v priestoroch letiska nachádzať bomba. "Pyrotechnická prehliadka bola v týchto chvíľach ukončená, uloženie bomby v priestoroch letiska v Bratislave sa nepotvrdilo," uviedla hovorkyňa Bárdyová.

Údajná bombová hrozba sa podľa TASR týkala viacerých slovenských letísk. Opatrenia museli prijať napríklad aj na letisku v Prievidzi, kde sa počas víkendu začali medzinárodné preteky v bezmotorovom lietaní FCC gliding. Pondelňajšie disciplíny preto zrušili.

Viac o téme: LetiskoEvakuáciaHrozbaKošicePoprad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu