Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štátne divadlo mení názov na Národné divadlo Košice: Vrátilo sa tak ku svojmu niekdajšiemu názvu

Štátne divadlo Košice
Štátne divadlo Košice (Zdroj: FOTO TASR - František Iván)

KOŠICE - Štátne divadlo Košice sa k pondelku premenovalo na Národné divadlo Košice. Vrátilo sa tak ku svojmu niekdajšiemu názvu. Pod posledným názvom pôsobilo od roku 1999. Informovala hovorkyňa Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzana Viciaňová.

 "Dnes sa Štátne divadlo Košice mení na Národné divadlo Košice. Tento okamih je zároveň poďakovaním umelcom a umelkyniam a ďalším zamestnancom a zamestnankyniam, ktorí slovo národné každý deň napĺňajú umením a prácou, ako aj prejavom úcty k predošlým generáciám v histórii tohto krásneho divadla," skonštatovala dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová.

Viciaňová priblížila, že z pohľadu súčasnej teatrológie možno považovať úzus označovania inštitúcií v názve ako "štátne" za pomerne prekonaný. "Dôvodom sú nánosy bývalých politických (totalitných) režimov, ktoré môže daný názov niesť," priblížila. Slovo "národné" sa podľa odborníkov vníma širšie a inkluzívnejšie. "Pozitívami v prípade premenovania košického divadla sú teda neutralita názvu oproti označeniu štátne divadlo a tiež kultúrna inkluzívnosť," doplnila hovorkyňa. 

V tomto roku sa okrem košického divadla podľa nej premenovalo aj Literárne informačné centrum

 "Od 1. januára 2023 pôsobí pod názvom Slovenské literárne centrum. Nové meno je zakotvené v zriaďovacej listine centra, ktorú v septembri minulého roka podpísala ministerka kultúry," ozrejmila. Na zmenu názvu košického divadla vlani vyzvala aj skupina poslancov Národnej rady (NR) SR z klubu OĽANO. Argumentovali, že  divadlo spĺňa všetky potrebné atribúty pre titul "národné divadlo", a to historické aj kvalitatívne.

Viac o téme: DivadloNázovKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu