Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou: Ťažko chorá Editka dostala svoj liek! Prvé slová matky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Editka - statocna bojovnicka s SMA II)

BRATISLAVA – Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Tragický príbeh ťažko chorej Editky, ktorej poisťovňa nechcela preplatiť nákladný liek, môže mať nakoniec šťastný koniec. Potom, ako po verdikte súdu poisťovňa uvoľnila dva milióny eur, sa malá bojovníčka dočkala – „živá voda“ jej konečne prúdi v žilách.

 

Archívne video: Podľa VšZP sa deti menej hýbu: Obezita u detí rastie, počet zlomenín klesá

Podľa VšZP sa deti menej hýbu: Obezita u detí rastie, počet zlomenín klesá (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

O šťastnej novinke informovala Editkina mama Monika. „Od 12.04.2023, Zolgensma alebo ako sa jej aj inak vraví ´živá voda´ Editke prúdi telíčkom,“ oznámila radostnú správu. Dievčatko to vraj zvládlo na výbornú a jej spadol kameň zo srdca. „Najbližšie týždne až mesiace bude Edit sledovaná, modlite sa s nami, prosím, aby sa nežiaduce účinky prejavili v čo najslabšej forme a aby rýchlo pominuli,“ poprosila. „Touto cestou by som rada poďakovala celému vynikajúcemu tímu z NÚDCH KDN v Bratislave, našej skvelej pani doktorke a výbornej vrchnej sestre Monike, ktorá s nami strávila celý čas podávania lieku,“ dodala.

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/ Monicka Rischerova)

Príbeh malej Editky sledovalo celé Slovensko. Dievčatku bola totiž diagnostikovaná spinálno-muskulárna atrofia a jedinú nádej pre ňu predstavoval liek, ktorého cena je dva milióny eur. Ten má zabrániť tomu, aby jej ochabovali svaly. Poisťovňa jej ho však najskôr neschválila.

Jej mama však začala o situácii, v ktorej sa ocitli, verejne komunikovať, na pomoc malej Editke vznikla tiež zbierka a celú vec dokonca riešil aj súd. Ten v marci rozhodol, že Všeobecná zdravotná poisťovňa musí na výnimku liečbu uhradiť, čo aj urobila, avšak voči rozhodnutiu sa odvolala. "Poisťovňa súdne rozhodnutie vo veci úhrady lieku Zolgensma rešpektuje a zrealizuje všetky potrebné kroky k jeho vykonaniu. Súčasne však využila možnosť podať opravný prostriedok," povedala hovorkyňa nemocnice.

Viac o téme: LiečbaVšeobecná zdravotná poisťovňaEditka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu