Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

K údajom v RPO by mohli mať automatizovaný prístup banky aj notári: Vyplýva to z navrhovanej novely

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - K údajom vedeným v registri právnických osôb (RPO) by mohli mať automatizovaný prístup aj notári, banky a pobočky zahraničných bánk. Vyplýva to z navrhovanej novely zákona o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci z dielne Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktorú v stredu odobrila vláda.

Notári by mali mať k údajom registra nepretržitý prístup prostredníctvom centrálneho informačného systému Notárskej komory SR. V prípade bánk a pobočiek zahraničných bánk sa má umožniť automatizovaný prístup prostredníctvom spoločného registra bankových informácií. Navrhuje sa tiež "rozšírenie skupiny orgánov verejnej moci oprávnených získavať z registra právnických osôb údaje o konečných užívateľoch výhod".


Súčasťou legislatívneho návrhu je aj vytvorenie vnútroštátneho právneho základu pre zapojenie registra právnických osôb do systému prepojenia registrov konečných užívateľov výhod v súlade s požiadavkami legislatívy Európskej únie.

Spresnený rozšírený okruh

Dopĺňa sa pojmový aparát z dôvodu odstránenia výkladových problémov pri určovaní povinnosti, kto sa má zapisovať do registra právnických osôb, kto je povinný poskytovať údaje do registra právnických osôb a aký údaj sa zapisuje. "Návrh zákona umožní v registri orgánov verejnej moci, ktorý je architektonicky samostatnou časťou registra právnických osôb, viesť spresnený a rozšírený okruh údajov o orgánoch verejnej moci, ktorý môže slúžiť napríklad správcovi modulu elektronických schránok," uvádza sa v dôvodovej správe materiálu.


Legislatíva prináša i sankcionovanie povinných osôb, resp. v niektorých prípadoch aj zapisovaných subjektov, za nedodržiavanie zákona o RPO.Novela zákona bola vypracovaná na základe poznatkov aplikačnej praxe ŠÚ SR, na základe požiadaviek povinných osôb, ako aj z dôvodu zabezpečenia úplnej transpozície európskej smernice.

Viac o téme: BankyúdajeNotáriPrávnické osoby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu