Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Transparency International Slovensko má stiahnuť hodnotenie sudcov, odporúča vedenie Súdnej rady

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

BRATISLAVA - Vedenie Súdnej rady SR odporučilo Transparency International Slovensko (TIS) stiahnuť hodnotenie sudcov okresných súdov, ktoré bolo publikované v marci 2023. Prípadne hodnotenie publikovať po preverení námietok sudcov. Vyplýva to z listu predsedu a podpredsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka a Jána Gandžalu, adresovaného 3. apríla organizácii TIS.

Upozornili, že po publikovaní hodnotenia boli oboznámení s viacerými vážnymi výhradami sudcov voči takémuto hodnoteniu. "Podrobne sme si preštudovali tieto kritické podania, porovnali sme uvádzané údaje a z toho nám vychádza, že objektívne vzaté, došlo k viacerým zjednodušeniam, ktorých výsledkami sú chybné hodnotenia niektorých sudkýň a sudcov SR," upozornili.

Členovia Súdnej rady SR Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, Ľuboš Kunay a Peter Farkaš v utorok 4. apríla navrhli, aby sa hodnotením sudcov organizáciou TIS zaoberala rada na svojom aprílovom zasadnutí.

Zverejnenie výsledkov pokladajú za utvrdzovanie verejnosti v nehodnosti sudcov

"Zverejnenie výsledkov hodnotenia sudcov len na podklade štatistických kvantitatívnych podkladov s tým, že sa podsúva verejnosti, že ide o hodnotenie kvality sudcov, je spôsobilé ďalej utvrdzovať verejnosť o 'nehodných sudcoch'," uviedli v návrhu. Uznesenie by malo obsahovať apel na TIS, aby stiahlo hodnotenie sudcov.

TIS vo svojom hodnotení rozdelilo sudcov z 54 okresných súdov do piatich výkonnostných kategórií. V kategórii s "výbornými výsledkami" skončilo 109 sudcov okresných súdov, čo predstavuje približne 15 percent zo 713 hodnotených sudcov. V celkovom priemernom skóre sudcov dominuje podľa TIS Okresný súd v Rimavskej Sobote spoločne s Bánovcami nad Bebravou. Na opačnom konci sa zase umiestnili sudcovia z okresných súdov v Čadci a Poprade.

TIS nevidí relevantný dôvod na stiahnutie hodnotenia sudcov okresných súdov

Transparency International Slovensko (TIS) nevidí žiadny relevantný dôvod na stiahnutie hodnotenia sudcov okresných súdov, ktoré bolo publikované v marci 2023. Organizácia reagovala na list vedenia Súdnej rady SR, ktoré jej odporučilo toto hodnotenie stiahnuť, prípadne opätovne publikovať až po zohľadnení námietok sudcov.

"Mrzí nás, že vedenie Súdnej rady si urobilo názor na základe jednostranných výhrad sudcov, bez vypočutia si našich argumentov," uviedli z TIS s tým, že Súdna rada by mala podľa nich podporovať snahy o spätnú väzbu v justícii.

Hodnotenie sudcov TIS pripravuje a precizuje od roku 2014

Podotkli, že TIS hodnotenie sudcov pripravuje a precizuje od roku 2014 na základe zverejňovaných štatistických výkazov sudcov. "Tentokrát sme oproti minulosti obdržali viac reklamácií sudcov, z ktorých sme žiadnu nevyhodnotili ako opodstatnenú. Zohľadnili sme len niekoľko drobností, ktoré malo vo výkazoch nesprávne zaznamenané už ministerstvo," priblížili.

Ide podľa nich o kvalitatívnu analýzu založenú na objektívne merateľných indikátoroch, ktoré boli uplatnené na všetkých sudcov rovnako. "Je pravda, že takáto analýza má aj svoje limity, keď napríklad nedokáže podrobne zohľadniť náročnosť jednotlivých prípadov, prerozdeľovanie vecí po odchádzajúcich sudcoch či technické vybavenie sudcov. Zároveň však umožňuje odhaľovanie systémových nedostatkov na jednotlivých súdoch, ako aj výrazné odchýlky sudcov v kvalite a rýchlosti rozhodovania od priemeru," podotkli.

Zmyslom je najmä porovnanie oficiálnych výkonnostných ukazovateľov sudcov

Ako ďalej uviedli, zmyslom hodnotenia je najmä porovnanie oficiálnych výkonnostných ukazovateľov sudcov a na ich základe poskytnutie informácií širokej verejnosti o tom, aké dlhé konanie je možné racionálne očakávať. "O našej metodike sme, samozrejme, ďalej ochotní diskutovať, no na stiahnutie hodnotenia nevidíme žiadny relevantný dôvod," podotkli.

Viaceré odpovede sudcov vyvolávajú v TIS dojem koordinovanej akcie, za ktorou môžu byť spory o podobu súdnej mapy, ktorou viacerí sudcovia pri námietkach aj argumentovali, ako aj snahy o znižovanie transparentnosti slovenského súdnictva. "Práve absencia dátových analýz vedie skôr k diskusiám založeným na dojmoch a emóciách a už menej k riešeniu skutočných potrieb," dodali z organizácie.

Viac o téme: StiahnuťOdporučenieTISSúdna radaTransparency International SlovenskoHodnotenie sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu