Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Politikom ľudia už vôbec neveria: Obrovský prepad v očakávaniach boja proti korupcii, toto si vláda za klobúk nedá!

Igor Matovič s hnutím OĽaNO cieľ protikorupčnej vlády nedosiahli, ukázal prieskum. Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič s hnutím OĽaNO cieľ protikorupčnej vlády nedosiahli, ukázal prieskum. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Ján Zemiar, Focus, TIS)

BRATISLAVA – Korupciu v najvyššej politike začala väčšina ľudí vnímať pred piatimi rokmi, kedy bol pre svoju prácu zavraždený investigatívny novinár. Politická korupcia sa stala nečakane silnou témou a aj dnes sa o spravodlivosť v politike zaujíma väčšina ľudí. Prieskum agentúry Focus pre Transparecny International ukazuje, z akých zdrojov čerpáme informácie o korupcii najviac.

Protest za zmenu paragrafu 363 na Námestí SNP (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Informácie o tom, ako sa vyvíja otázka korupcie a spravodlivosti na Slovensku, majú ľudia tendenciu čerpať prevažne z tradičných médií, pričom za primárny zdroj ich považuje až 62% opýtaných. Z toho 58% predstavujú spravodajské média a zvyšné 4% bulvárne články.

Za primárny zdroj pri čerpaní informácií o korupcii považuje až 17% sociálne siete. Diskusiu s rodinou, kolegami a známymi považuje za primárny zdroj až 13% a 6% respondentov čerpá svoje data z takzvaných „alternatívnych médií“. Práve tieto zdroje sú náchylnejšie na skreslenie, až prekrútenie relevancie posúvaných informácií.

Politikom ľudia už vôbec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Agentúra Focus pre Transkapecny International Slovensko)

Politici sú podľa ľudí nedôveryhodní, médiá sú, naopak, na vrchole

Pokiaľ ide o otázku dôveryhodnosti poskytovaných informácií o korupcii, médiá hrajú u respondentov prím a dôveruje im 20% opýtaných. Na druhom mieste v dôveryhodnosti s 19% sa umiestnili protikorupčné mimovládky. Relatívne vysokú dôveru si udržali aj slovenskí prokurátori, pričom prokuratúre verí až 15% všetkých opýtaných.

Polícia je na tom pri informovaní o korupcii už o niečo horšie, a svoju dôveru jej vyjadrilo len 11%. Súdom napokon dôveruje len 9% a zhodne 9% v dôveryhodnosti utŕžili aj vplyvné osoby. Úplným debaklom však skončila dôveryhodnosť pri politikov, ktorým pri informáciách o korupcii dôverujú len 3% opýtaných. 14% sa napokon vyjadrilo, že nevie, ktorý zdroj je pri informáciách o korupčných témach najdôveryhodnejší.

Politikom ľudia už vôbec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Agentúra Focus pre Transkapecny International Slovensko)

Čierny deň pre politiku, podľa ľudí je korupcia stále výrazným problémom

Prieskum zároveň ukázal, že až 45% ľudí vníma rovnakú, alebo zvýšenú mieru úplatkov, pričom len 40% ľudí si myslí, že sa uplácanie stalo menej častým. Negatívny pohľad majú respondenti aj pri tom, ako často dochádza ku korupčným kauzám. Iba 35% opýtaných zastáva názor, že ku korupčným kauzám dochádza menej často, naopak 56% s týmto tvrdením nesúhlasí. Pozitívnejší pohľad však verejnosť nabrala pri súdení korupčníkov. Nadpolovičná väčšina (56%) vníma to, že korupčníci sú súdení častejšie, ako tomu bolo pred voľbami.

Ak sa ale máme vrátiť k negatívnym vyhliadkam, je potrebné podotknúť, že až 49% respondentov uvidelo, že nesúhlasia s výrokom, ktorý tvrdí, že Slovensko je na tom z hľadiska vnímania korupcie lepšie, ako pred voľbami. Podľa prieskumu sa napokon znížila aj dôvera v súdy. Až 66% opýtaných zastáva názor, že dôvera v súdy nie je vyššia, ako tomu bolo pred voľbami. Len 26% účastníkov prieskumu si naopak myslí, že dôvera v súdy sa po voľbách zvýšila. 

Politikom ľudia už vôbec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Agentúra Focus pre Transkapecny International Slovensko)

Viac o téme: PrieskumKorupciaTransparency Internation SlovenskoAgentúra FocusMédia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu