Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NEČAKANÉ správy po vlne krachov amerických bánk: Bitcoin trhá rekordy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

NEW YORK – Bitcoin vo včerajších hodinách zaznamenal najvyššiu hodnotu od začiatku marca. Zmena nastala v období, kedy akcie amerických bánk utrpeli najväčšie straty v histórii. Regulačné orgány konali, aby zastavili americký bankový sektor po tom, ako zlyhali veritelia so sídlom v Kalifornii. Pomohlo to nestabilným kryptomenám.

V priebehu jedného dňa vzrástla hodnota bitcoinu o 11,15 percent na hodnotu 24 405 USD. Uvádza to portál CoinMarketCap. Za posledný týždeň to bolo navýšenie o celých osem percent. Pomohol k tomu aj úpadok kryptobanky Silvergate začiatkom tohto mesiaca. Platforma na rýchly nákup a predaj kryptomien, zaznamenala v priebehu jedného týždňa druhé najvyššie zisky v sektore.

Generálny riaditeľ burzy s kryptomenami Changpeng Zhao v pondelok 13. marca na Twitteri uviedol, že Binance prevedie svoje fondy Industry Recovery Initiative v hodnote 1 miliardy USD z BUSD na kryptomeny vrátane BNB, Bitcoin a Ether.

Celková trhová kapitalizácia kryptomien vzrástla za posledných 24 hodín o 6,74 percenta na 1,08 miliardy USD. Celkový objem obchodov za posledných 24 hodín vzrástol o zhruba 5 percent. Začiatkom týždňa to bol nárast cez 35 percent.

Údel kapitalizmus

Akcie amerických bánk boli tvrdo zasiahnuté napriek ubezpečeniam amerických regulátorov a prezidenta, že vklady sú chránené. Sám Joe Biden prehlásil, že investori v bankách nebudú pod ochranou. "Vedome išli do možného risku a teraz sa to nevyplatilo. To je kapitalizmus," skonštatoval.

Úrokové sadzby a Fed

Investori sa pôvodne sústreďovali na ďalšie zvýšenia úrokových sadzieb od Federálneho rezervného systému. Proces je dôležitý z hľadiska spomalenia inflácie. Problémy bánk však vyvolali špekulácie, že Fed môže túto politiku pozastaviť. Banka Goldman Sachs uviedla, že Fed pravdepodobne nezvýši sadzby. Analýza CME Group predpokladá že je tu 65 percentná pravdepodobnosť, že Fed tento mesiac zvýši sadzby o 25 bázických bodov. Úrokové sadzby v USA sa pohybujú medzi 4,5 až 4,75 percent, čo je najviac od októbra 2007.

Viac o téme: BankyEkonómiaUSABitcoinKryptomeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu