Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KDH vyzýva vládu, aby neodsúvala problémy na svoju nástupkyňu a plnila povinnosti

KDH
KDH (Zdroj: Topky/Maarty)

POPRAD - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyzýva vládu, aby neodsúvala problémy na svoju nástupkyňu a zodpovedne si plnila svoje povinnosti voči samosprávam. Vedenie hnutia to uviedlo na tlačovej konferencii v pondelok po celoslovenskom stretnutí primátorov a starostov KDH v Poprade s tým, že "hoci vláda sľubuje pomoc obciam a mestám cez rôzne schémy, nejde o nárokovateľné peniaze a ich dostupnosť je pre nich neistá".

"Vláda totiž kompenzuje zo štátneho rozpočtu výpadky v príjmoch samospráv, ktoré sa tento rok odhadujú na 588 miliónov eur, v zmysle zákona sumou 326 miliónov eur. Po predchádzajúcich troch mesačných platbách majú financie za zvyšných deväť mesiacov dostať samosprávy v apríli jednou transakciou vo výške 244 miliónov eur," vysvetľuje ekonomický expert KDH Jozef Hajko.

Archívne video: Majerský: KÚ ukončila debaty o spoločnom postupe do volieb tým, čo urobila

Majerský: KÚ ukončila debaty o spoločnom postupe do volieb tým, čo urobila (Zdroj: Topky/Maarty)

Tieto platby vyplývajú z novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú schválil parlament minulý týždeň v skrátenom legislatívnom konaní. "Nejde o nejaké peniaze navyše, sú to peniaze, s ktorými už obce a župy dávno počítali a ktoré pokryjú celoročný výpadok príjmov z dôvodu vládnej politiky iba na 55 percent. Predčasné vyplatenie peňazí síce môže samosprávam pomôcť, no načasovanie pripomína predvolebný ťah vládnych strán. Samosprávam bude aj po tejto platbe chýbať 45 percent výpadku príjmov," konkretizuje Hajko.

V obci Ruskov v okrese Košice-okolie napríklad v dôsledku nekoordinovaných cien energií stúpla faktúra za plyn z 15.000 eur na 102.000 eur. Starosta Martin Smrčo upozornil, že napríklad v sociálnych bytoch stúpli zálohové platby za plyn z 80 eur na 350 eur. "Druhý problém sú lekári, ktorí tiež deklarujú, že nebudú vedieť uhradiť tieto zvýšené výdavky, len plyn im stúpol zo 100 na 400 eur," zdôraznil.

Viac o téme: VládaNová vládaKDHNástupkyňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu