Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

MV SR odmieta, že minister Mikulec neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami

Roman Mikulec
Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR odmieta tvrdenia o neoprávnenej manipulácii s utajovanými skutočnosťami zo strany šéfa rezortu Romana Mikulca. Hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová to uviedla v reakcii na stredajšie vyjadrenia predsedu parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Martina Beluského z ĽSNS.

"Minister vnútra zákon neporušil a uvedené výhrady sme Národnému bezpečnostnému úradu aj pripomienkovali. V prípade, že bude NBÚ trvať na tom, aby minister prešiel previerkami, šéf rezortu vnútra s tým nemá žiadny problém," skonštatovala hovorkyňa. Ako pripomenula, minister vnútra má zo zákona možnosť sa o veciach v režime prísne tajné oboznamovať. Ide podľa nej o rovinu právneho výkladu a uchopenia uhlu pohľadu, či je do toho zahrnuté aj nahliadanie do dokumentov zo zahraničia.

Roman Mikulec podporuje zníženie veku na vstup do Policajného zboru (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mikulec mal podľa Beluského porušiť zákon

Ministerstvo vnútra poznamenalo, že oprávnené osoby s osobitným postavením, ktorých by sa mali predmetné pravidlá týkať a ktoré by podľa výkladu poslanca mali mať ďalšie previerky, sú napríklad prezident, poslanec Národnej rady SR, člen vlády či sudca. Mikulec mal podľa Beluského porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Odvolával sa na zistenia prezentované na mimoriadnom zasadnutí výboru od riaditeľa NBÚ Romana Konečného. Úrad podľa slov poslanca zistil 29 porušení zákona. V tejto súvislosti požiadal predsedu brannobezpečnostného výboru Juraja Krúpu (SaS) o zvolanie mimoriadneho zasadnutia. Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú vyzýva, aby zvážila ponechanie dočasne povereného ministra vnútra Mikulca vo funkcii.

Viac o téme: Utajované skutočnostiMinisterstvo vnútraRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu