Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krúpa spochybňuje postupy NBÚ voči NAKA aj ministrovi Mikulcovi: Podozrenie zo snahy o diskreditáciu

Juraj Krúpa Zobraziť galériu (3)
Juraj Krúpa (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (SaS) spochybňuje postupy Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). V súvislosti so zisteniami o údajnej chýbajúcej previerke povereného ministra vnútra Romana Mikulca hovorí o podozreniach zo snahy diskreditovať Mikulca. Za neštandardný označil aj záujem NBÚ o aktivity Národnej kriminálnej agentúry či Úradu inšpekčnej služby. Uviedol to po utorkovom mimoriadnom zasadnutí výboru. NBÚ na svojich zisteniach trvá.

Podľa riaditeľa NBÚ chýbal ministrovi na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia certifikát. Jeho potrebu určuje slovenská legislatíva. "Od roku 2004 je takáto výkladová prax, že ministri, ktorí sa oboznamovali s týmito písomnosťami, tieto certifikáty mali. Zároveň toto je naša deklarácia SR pre našich zahraničných partnerov, či už v NATO alebo Európskej únii (EÚ)," povedal.

Video: Juraj Krúpa na tlačovej besede po skončení výboru pre ochranu a bezpečnosť 

 

Juraj Krúpa na tlačovej besede po skončení výboru pre ochranu a bezpečnosť (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Mikulec je presvedčený, že neporušil zákon. "Zhodli sme sa, že právna úprava na Slovensku nie je dokonalá. V mnohých prípadoch je goldplatingovaná, robia sa zbytočné nadstavby, ktoré nevyžaduje ani NATO, ani EÚ," vyhlásil. Ani NATO, ani EÚ podľa neho nevyžadujú osobitnú previerku pre osoby s osobitým postavením, ktorou je aj minister. Upozornil, že ani jeden jeho predchodca nemal certifikát.

O certifikát požiadal

Šéf rezortu doplnil, že už požiadal NBÚ o certifikát. Zákon si vykladá tak, že by ho mal ako oprávnená osoba dostať automaticky. O bezpečnostnú previerku podľa svojich slov nepožiada, pretože zákon mu hovorí, že ju nepotrebuje. Namieta, že úrad nahlásil neoprávnenú manipuláciu aj do štruktúr EÚ a NATO, hoci vec nie je uzavretá.

Podľa Krúpu pochybil minister v tom, že mu chýba poučenie. "On síce tvrdí, že poučenie má, avšak nie je o tom písomný záznam," skonštatoval. Ako dodal, potreba certifikátu je na národnej kompetencii. Pripúšťa, že ide aj o otázku právneho výkladu. Samotný zákon označil za "deravý".

Systém potrebuje zmenu

Celý bezpečnostný systém treba podľa Krúpu prekopať. Volá po odbornej diskusii so zapojením všetkých bezpečnostných zložiek vrátane Slovenskej informačnej služby, Vojenského spravodajstva či ministerstva obrany. Nechce ísť cestou poslaneckého návrhu. Nedokonalosť zákona podľa neho spočíva aj v tom, že výnimka na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami sa vzťahuje aj na poslancov NR SR, hoci, ako hovorí, máme "rôznych poslancov". Sám je držiteľom previerky.

Podpredsedníčka výboru Denisa Saková (nezaradená) sa aj po výbore stotožňuje so zisteniami NBÚ. "Zistilo pri štandardnej pravidelnej kontrole, že 29-krát bol porušený zákon," podotkla. O stanovisku ministerstva spravodlivosti hovorí ako o účelovom.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (3)
Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Novela zákona o ochrane utajovaných skutočností je po voľbách potrebná aj podľa nezaradeného poslanca Tomáša Valáška. "Je neprijateľné, že text zákona svojou nejednoznačnosťou o právach osôb s osobitným určením, ako ministri či premiér, vytvára priestor na tak široký výklad, ako teraz vidíme v podaní NBÚ na jednej strane a ministerstva spravodlivosti na strane druhej," vysvetlil v stanovisku.

Viac o téme: SaSJuraj KrúpaRoman MikulecNárodný bezpečnostný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu