Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Takmer všetci pacienti s rakovinou semenníkov sa môžu vyliečiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Rakovina semenníkov je jediným typom rakoviny, pri ktorej je možné vyliečiť až 95 percent pacientov. Využíva sa pritom chemoterapia a špecializovaná chirurgická liečba aj pre tých, ktorí už majú vzdialené orgánové metastázy. Tejto oblasti výskumu sa aj v medzinárodnej spolupráci venuje Michal Chovanec z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Nedávno mu ako hlavnému autorovi vyšiel článok v jednom z medicínskych časopisov British Medical Journal. Informovala o tom hovorkyňa UK Lenka Miller.

Slovenskí odborníci z Lekárskej fakulty UK prispeli k poznaniu biomarkerov na presnejšie určenie prognózy tohto ochorenia. Podarilo sa im zistiť, aký vplyv na ochorenie má imunitný systém a že poruchy v oprave DNA v nádore a tzv. nádorové kmeňové bunky spôsobujú rezistenciu na chemoterapiu. To pomohlo lepšie identifikovať pacientov s veľmi dobrou alebo veľmi zlou prognózou a viedlo k uskutočneniu niekoľkých originálnych klinických štúdií s inovatívnymi liekmi.

Odborníci tiež prispeli k zisteniu niekoľkých typov neskorých následkov liečby u vyliečených pacientov a začínajú odhaľovať mechanizmy takejto toxicity aj na molekulárnej úrovni. Ukazuje sa, že dôležitú úlohu tu okrem iného môže zohrávať narušenie črevného mikrobiómu počas liečby.

Liečbou sa lekári a výskumníci zaoberajú od polovice 60. rokov 20. storočia

Liečbou nádorov semenníkov sa systematicky zaoberajú lekári a výskumníci už od polovice 60. rokov 20. storočia. "Za dnešnou podobou úspešnej liečby rakoviny semenníkov stojí zdokonaľovanie liečebných postupov pri chemoterapii a vylepšovanie operačných techník pri odstraňovaní zostatkových metastáz v zložitých anatomických pomeroch brušnej dutiny, pľúc, pečene, mozgu či kostí," vysvetlil Chovanec z II. onkologickej kliniky Lekárskej fakulty UK a Národného onkologického ústavu.

Dôležité sú aj inovatívne metódy diagnostiky zobrazovacími vyšetreniami, ako sú počítačová tomografia alebo magnetická rezonancia, ale aj objavy nových molekulárnych markerov. Tie pomáhajú lepšie pochopiť biologickú podstatu tohto ochorenia a hľadať inovatívne lieky pre malú skupinu pacientov, u ktorých zlyhala záchranná chemoterapia a na svoje ochorenie zomierajú.

Viac o téme: LiečbaSlovenskoRakovina semenníkovMichal Chovanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu