Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V zozname priorít na obnovu kultúrnych pamiatok z eurofondov je 24 objektov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR identifikovalo 24 prioritných národných kultúrnych pamiatok (NKP) vo vlastníctve štátu, na ktorých obnovu chce použiť 220.950.000 eur z eurofondov, disponibilných v rámci nového programového obdobia 2021 - 2027. Do indikatívneho zoznamu prioritných NKP zaradili aj Galériu Jozefa Kollára nachádzajúcu sa v centre Banskej Štiavnice, zasiahnutého sobotňajším (18. 3.) požiarom. Návrh priorít na obnovu NKP vo vlastníctve štátu z finančných prostriedkov fondov EÚ vzala vláda na stredajšom rokovaní na vedomie.

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) po rokovaní vlády uviedla, že témou diskusie bola možná alternatíva pri banskoštiavnickej NKP v zozname, keďže požiarom bol výraznejšie ako galéria zasiahnutý objekt Bergerrichtu, kde je mineralogická expozícia. "Toto ale bude predmetom rokovaní na pôde Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, zvažuje sa vyhlásenie mimoriadnej výzvy pre Banskú Štiavnicu a
a objekty NKP,"
vysvetlila Milanová.

Archvíne video: Ministerka kultúry Natália Milanová o požiari a podpore pre Banské múzeum v Banskej Štiavnici

Ministerka kultúry Natália Milanová o požiari a podpore pre Banské múzeum v Banskej Štiavnici (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Rezort kultúry pripomína, že zdroje na obnovu pamiatok umožňuje zadefinovanie špecifického cieľa, ktorým Európska komisia zvýraznila posilnenie úlohy kultúry a udržateľného cestovného ruchu v oblasti hospodárskeho rozvoja, sociálneho začlenenia a sociálnej inovácie. V rámci Programu Slovensko je na tento cieľ alokovaných 234 miliónov eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR). Peniaze sú určené pre pamiatky na celom území SR s výnimkou Bratislavského kraja.

Zoznam priorít vychádza aj z pasportizácie, ktorá skúmala stavebnotechnický stav NKP a ich pripravenosť na pamiatkovú obnovu, ako aj nevyhnutnosť tejto obnovy. Ministerstvo kultúry identifikovalo 20 NKP v správe rezortu, resp. jeho organizácií, ďalšie štyri boli zaradené na základe žiadosti iných ministerstiev v rámci pripomienkového konania.

V zozname priorít na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V navrhovanom zozname aj s návrhom na konkrétnu sumu určenú na obnovu je prvá budova Matice slovenskej v Martine, Galéria Ľ. Fullu v Ružomberku, kaštieľ vo Svidníku - Galéria Dezidera Millyho, Múzeum Slovenských národných rád v Myjave, dom Majstra Pavla v Levoči, rodný dom Vladimíra Clementisa v Tisovci, kaštieľ v Dolnej Strehovej, Múzeum kultúry Čechov na Slovensku, kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore a Penov dom v Banskej Bystrici. Takisto kaštieľ Strážky, kaštieľ Betliar, Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku, kaštieľ Dolná Krupá a takisto kaštieľ a hrad Modrý Kameň. V zozname je tiež Spišský hrad, Zvolenský a Bojnický zámok a Etnografické múzeum v Martine.

V rámci štyroch pamiatok, ktoré sú v správe iných ministerstiev, bolo do zoznamu zaradené Múzeum SNP – pamätník v Banskej Bystrici i expozícia v Kališti (zriadovateľom je Ministerstvo obrany SR), kaštieľ vo Svätom Antone (v správe Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR) a Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici, ktorá je v správe Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

V zozname priorít na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

Jednotlivé sumy (rozpísané v tabuľke predloženého materiálu) i celková alokácia vo výške 220.950.000 eur vychádza z odhadu podľa cien v roku 2022. "Ich výška sa môže meniť v závislosti od vývoja cien tovarov a služieb a cien energií v čase realizácie rekonštrukčných prác," upozornil rezort kultúry. Suma tiež nezahŕňa personálne výdavky na realizáciu projektu zabezpečujúce obnovu vybraných NKP.

Rezort upozorňuje, že v dôsledku dlhodobého podfinancovania obnovy pamiatkového fondu sa počas predchádzajúcich období naakumuloval v tejto oblasti investičný dlh na úrovni 5,4 miliardy eur. "Z vyše 17.000 pamiatkových objektov na Slovensku je 25 percent v narušenom stave, z toho päť percent v dezolátnom stavu," pripomína MK.

Viac o téme: EurofondySlovenskoNárodné kultúrne pamiatky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu