Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Takto majestátne si obhliadal nový domov najnovší prírastok bratislavskej zoo! Leva Sambu uvidia návštevníci už tento víkend

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: ZOO Bratislava)

BRATISLAVA - Brány bratislavskej zoologickej záhrady sa dnes otvorili o čosi neskôr ako obvykle. Dôvod bol naozaj vážny! Samca leva juhoafrického menom Samba, ktorého priviezli koncom minulého týždňa z hodonínskej zoo, po prvýkrát vypustili do vonkajšieho výbehu. Z preventívnych dôvodov sa tak udialo bez prítomnosti návštevníkov. Prvý pobyt vonku však nakoniec zvládol na výbornú.

V domovskej zoo v českom Hodoníne prežil lev 11 rokov. V Bratislave ho čaká dôležitá úloha. Po tom, ako sa na Slovensku zabýva, príde na rad zoznamovanie sa s 18-ročnou levicou Jawou, ktorej bude robiť spoločnosť. Spoznať by sa mali v priebehu budúceho týždňa. Dovtedy je potrebné, aby si úplne zvykol na nové prostredie, v ktorom sa ocitol. Vzájomné oťukávanie sa môže byť komplikovaní, keďže aj Samba aj Jawa sú dominantné typy. Vyzerá to však tak, že novému samcovi sa v Bratislave páči a všetko ide ako po masle.

 

🦁 Samca leva juhoafrického (Panthera leo krugeri), ktorý pred týždňom pricestoval do ZOO Bratislava z Zoologická zahrada...

Posted by ZOO Bratislava on Thursday, March 16, 2023

"Lev Samba dnes ráno po prvýkrát spoznal svoj vonkajší výbeh. Reagoval pokojne, preskúmaval okolie. Vonku bol približne pol hodinu, po ktorej šiel do vnútorného výbehu," opísala prvý výlet leva mimo zázemia zoologickej záhrady hovorkyňa Slavomíra Šindelářová. Tento víkend ho návštevníci upodľa nej vidia zatiaľ len vo vnútornej ubikácii. "Očakávame však, že budúci týždeň už aj vonku. Zároveň na budúci týždeň plánujeme jeho prvé stretnutie s našou levicou Jawou," prezradila.   

Takto majestátne si obhliadal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ZOO Bratislava)

Takto majestátne si obhliadal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ZOO Bratislava)

Bratislavská zoo bola bez samca leva približne rok. Po úmtí leva Haldíraom. Keďže levy sú spoločenské zvieratá, hľadal sa jeho partnerke Jawe nový partner v celej Európe. Nakoniec ho ponúkla hodonínska zoo, kde lev stratil svoju partnerku pred pol rokom. Je v stredných rokoch, trpezlivý a pokojnej povahy.

archívne video

Lev v aute

 

 

Viac o téme: Lev SambaBratislavská ZOO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu