Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci diskutovali o ústavnom práve na hotovosť: Občan by sa mal sám rozhodnúť o platbe

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR v závere piatkového rokovania aktuálnej 88. schôdze diskutovali o návrhu zakotviť do ústavy právo na hotovosť. Úpravu ústavného zákona predložila skupina poslancov hnutia Sme rodina, o jej posunutí do druhého čítania bude parlament hlasovať budúci týždeň.

Právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnutie služieb v hotovosti by malo byť podľa návrhu súčasťou Ústavy SR. Tomuto právu má zodpovedať ústavné zaručenie vydávania hotovosti ako zákonného platidla. Zákon následne stanoví podmienky a obmedzenia uvedeného práva. 

Občan má podľa predkladateľov právo na to, aby sa sám rozhodol, či chce platiť v hotovosti. Deklarujú, že v poslednej dobe sú svedkami rôznych iniciatívnych krokov vedúcich k postupnému obmedzeniu tohto práva. "I z uvedeného dôvodu je zavedenie práva na hotovosť do ústavy jedným zo spôsobov, ako riešiť v prospech spoločnosti akékoľvek pokusy o striktné obmedzenie a konečnú likvidáciu práva platiť v hotovosti, vrátane súvisiaceho práva na súkromie," vysvetlili v dôvodovej správe.

Poslanci budú v rokovaní pokračovať v utorok (21.3.) od 9. hodiny

Ráno by sa mali venovať vládnemu návrhu novely školského zákona. Ráta so zavedením právneho nároku na prijatie v materskej škole. Uľahčiť by mohla sprístupnenie právneho nároku najmä deťom z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Zaviesť by sa mohla aj definícia konceptu špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb detí a žiakov a vypracovanie modelu nárokovateľných podporných opatrení vo výchove a vzdelávaní vrátane systému ich financovania. Novelou sa majú plniť aj niektoré ciele plánu obnovy.
 

Viac o téme: Národná radaDiskusiaHotovosťRokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu