Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRVÉ REAKCIE politických špičiek na rozhodnutie vlády o Migoch: Opozícia vypenila, prichádza trestné oznámenie!

Politici reagujú na darovanie strojov MiG-29 na Ukrajinu. Zobraziť galériu (15)
Politici reagujú na darovanie strojov MiG-29 na Ukrajinu. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, FB/MOSR)

BRATISLAVA - Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera o tom rozhodla na piatkovom online rokovaní. Heger o tom informoval na tlačovej konferencii. Na túto zásadnú informáciu už začali reagovať predstavitelia slovenskej politiky. Väčšina hovorí o správnom kroku, opozícia už vopred avizovala, že tento krok nie je v tomto čase vojny správny a je riskantný.

VIDEO Smer reaguje na rozhodnutie vlády:

Opozičný Smer reaguje na rozhodnutie vlády vyslať na Ukrajinu slovenské Migy (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Medzi prvými, kto reagoval, bol poslanec Juraj Šeliga zo Za ľudí, ktorý hovorí o tom, že tento krok vlády je správny. "Sú momenty, kedy je potrebné robiť rozhodnutia, ktoré síce nie sú populárne, ale sú správne a a majú zásadný vplyv na zachovanie demokracie a slobody v Európe," píše.

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga)

Našej armáde sú Migy už nanič, reaguje vicepremiérka

Gesto darovať Ukrajine naše Migy oceňuje aj vicepremiérka Veronika Remišová. "Našej armáde sú už na nič, keďže vláda Smeru rozhodla o ukončení výcviku pilotov a vláda P. Pellegriniho zároveň objednala americké stíhačky za dve miliardy eur," popisuje predsedníčka Za ľudí.

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Minister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati) je hrdý na to, že práve v tejto chvíli môže byť členom vlády, ktorá pomôže braniacej sa Ukrajine. "Súčasne toto rozhodnutie zásadným spôsobom prispeje aj k posilneniu obrany našej vlasti," píše Hirman.

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Karel Hirman)

Heger je zbrojársky lobista, reaguje Danko

Karta sa však obracia pri mimoparlamentnej opozícii. Líder SNS Andrej Danko tvrdí, že Heger už nie je "len predajca vodky, ale aj zbrojársky lobista".

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Smer avizuje trestné oznámenie

Smer-SD avizuje trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v súvislosti s rozhodnutím dočasne poverenej vlády poskytnúť stíhačky MiG-29 Ukrajine. Obráti sa aj na predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina), aby preveril, či vláda neobišla právomoci NR SR, keďže medzivládnu dohodu s Ukrajinou považuje strana za dohodu vojenskej povahy. Ako poukázal líder strany Robert Fico na tlačovej konferencii, takéto zmluvy si vyžadujú súhlas parlamentu a ratifikáciu prezidentky.

"Nikto neukázal žiadnu právnu analýzu, na základe ktorej sa vláda rozhodla konať. Naďalej sme presvedčení, že vláda a prezidentka konajú protiústavne," vyhlásil Fico. Vládny kabinet aj prezidentka Zuzana Čaputová sa podľa neho dopustili trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Trvá na tom, že darovanie vojenskej techniky je zásadnou otázkou zahraničnej politiky a nemôže o ňom rozhodovať dočasne poverený kabinet.

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Darovanie stíhačiek hodnotí Fico ako zbytočné politické gesto. Päť bojových lietadiel schopných letu podľa poslanca nezmení nič na priebehu vojny. Krok hodnotí ako akt otvoreného nepriateľstva voči Ruskej federácii. Pýta sa, čo viedlo vládu a prezidentku k tomu, aby s poskytnutím techniky súhlasili. Slovensko sa podľa neho zaťahuje do vojnového konfliktu. Strana naďalej odmieta akúkoľvek vojenskú pomoc Ukrajine. Je otvorená humanitárnej pomoci, pomoci pri rekonštrukcii krajiny či ľuďom utekajúcim pred konfliktom.

Čaputová si pri tejto téme umyla ruky ako Pilát, reaguje Matovič

Líder OĽaNO Igor Matovič si ani pri tejto chvíli nenechal újsť priležitosť skritizovať prezidentku, ktorú obvinil z toho, že si nad celým vyslaním Migov na Ukrajinu umyla ruky ako "Pilát". "Tvrdí, že ona bola len informovaná o uzavretí medzinárodnej zmluvy a s rozhodnutím vlády nemá nič spoločné. Nie je to pravda. 29.6.2001 bolo zverejnené v Zbierke zákonov Rozhodnutie prezidenta 250/2001, ktorým preniesol kompetencie na uzatváranie medzinárodných zmlúv od prezidenta na vládu. (..) Ak chcela odovzdaniu Migov zabrániť, stačila maličkosť - prijať Rozhodnutie prezidenta a odobrať vláde kompetencie uzatvárať medzinárodné zmluvy. Tým, že to neurobila, je priamo zodpovedná za toto rozhodnutie," píše Matovič.

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Ide o vážne rozhodnutie, vláda na to nemá kompetencie, reaguje Hlas

Hlas-SD je zas presvedčený, že rozhodnutie o darovaní stíhačiek MiG 29 štátu vo vojnovom konflikte je zásadnou otázkou zahraničnej politiky. "Na takéto rozhodnutie preto podľa Hlasu odvolaná vláda nemá žiadnu právomoc a za svoj krok nesie plnú zodpovednosť. Jediným orgánom, ktorý môže raz a navždy rozhodnúť, či odvolaná vláda má alebo nemá právo rozhodnúť o takejto otázke, je však ústavný súd," reaguje strana Petra Pellegriniho.

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bývalý štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus vyzdvihuje hlavne kompenzáciu vo výške 900 miliónov eur, ktorú dostaneme ako krajina za vyslané stroje na Ukrajinu.

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Martin Klus)

SaS víta rozhodnutie

Rozhodnutie kladne prijali aj predstavitelia liberálov. "Súhlasili sme s poskytnutím Migov Ukrajine. Ukrajina sa bráni a jej obrana musí byť najvyššou hodnotou aj pre nás. Migy oveľa lepšie poslúžia Ukrajincom. U nás predstavujú len kopu šrotu a sú odstavené. Pri ochrane vzdušného priestoru s nimi už nepočítame a ak by nebola vojna na Ukrajine, platili by sme za ich likvidáciu. Navyše, teraz namiesto nich dostaneme kompenzáciu a na ceste sú aj nové stíhačky F-16. Rozhodnutie poverenej vlády je preto správnym rozhodnutím. Slovensko jasne ukazuje, na ktorej strane stojí," uviedol predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa.

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)

Skvelý a odvážny krok, píše Stančík z rezortu diplomacie

Pozitívny ohlas na vládne rozhodnutie má aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Andrej Stančík.

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Stančík)

Europoslanec Bilčík tiež reaguje na odovzdanie Migov

Dnešná udalosť sa dostala až do Bruselu, kde na ňu zareagoval aj poslanec Vladimír Bilčík (Demokrati), ktorý ako nový Hegerov kolega zo strany ocenil tento krok.

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Vladimír Bilčík)

Poslankyňa Anna Mierna za OĽaNO sa stavia rovnako pozitívne ku kroku vlády.

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Anna Mierna)

"Ako Demokrati stojíme pevne na strane nášho napadnutého suseda a považujeme za dôležité pokračovať v pomoci Ukrajine humanitárne, ale aj prostredníctvom darovania vojenského materiálu. Presne tak, ako to robí vyše 60 krajín sveta. A to až do momentu, kým Ruská federácia neprestane s útočnými aktivitami a agresiou na suverénnom území nášho suseda," povedal podpredseda Demokratov Miroslav Kollár.

Eduard Heger a Jaroslav Naď sa spájajú s Miroslavom Kollárom z Modrej koalície
Zobraziť galériu (15)
Eduard Heger a Jaroslav Naď sa spájajú s Miroslavom Kollárom z Modrej koalície  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Krok vlády hodnotí pozitívne aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko.

PRVÉ REAKCIE politických špičiek
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Progresívne Slovensko)

Viac o téme: DarovanieVládaReakcieUkrajinaMiG-29ŠeligaStančík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu