Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Potvrdené! Táto zima patrila k najteplejším, aké sme tu kedy mali: Jeden mesiac bol naozaj extrémny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Zaujímavosťou tejto zimy bol podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) fakt, že najvyššia aj najnižšia hodnota bola nameraná v tom istom mesiaci. Kým 7. februára namerali v Brezne minimum teploty vzduchu -22.5 °C , v Bratislave na letisku bolo 18. februára príjemných jarných 17.1 °C. Ani ostatné mesiace sa však nepredviedli typickým zimným počasím.

archívne video

V Bratislave ľudí prekvapil prvý tohtoročný sneh (Zdroj: Topky.sk)

Zima 2022/2023 z teplotného hľadiska skončila ako 4. najteplejšia od roku 1931. Štatisticky významné odchýlky sa vyskytli na väčšine územia a tak ju meteorológovia charakterizujú ako nadnormálne teplú (Trenčiansky, Žilinský a západná časť Prešovského kraja) až silno nadnormálne teplú zimu (Bratislavský, Trnavský, Banskobystrický, južné okresy Košického a Prešovský kraj). Odchýlky od dlhodobého priemeru 1991 až 2020 sa pohybovali od +1,2 °C do +3,0 °C. 

Potvrdené! Táto zima patrila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

December bol teplotne normálny

December bol na väčšine územia teplotne prevažne normálny, len v južných okresoch stredného Slovenska a na krajnom východe nadnormálny, informuje v hodnotení zimnej sezóny SHMÚ. Do štatistík sa december zapísal ako 20. najteplejší od roku 1931. Najvyššiu priemernú decembrovú teplotu vzduchu zaznamenali v Hurbanove 2,6 °C, najnižšiu na Lomnickom štíte ‑6,9 °C. 

Potvrdené! Táto zima patrila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Januárové teploty boli silne nadnormálne

Január bol na rozdiel od decembra teplotne silne nadnormálny na väčšine územia a až mimoriadne nadnormálny najmä v Prešovskom a Košickom kraji.  Skončil ako druhý najteplejší od roku 1931.  Najvyššiu priemernú januárovú teplotu vzduchu zaznamenali meteorológovia v Orechovej 4,3 °C a najnižšiu na Lomnickom štíte ‑7,3 °C. Počet mrazových dní, keď minimálna teplota vzduchu bola pod 0 °C dosiahol štatisticky mimoriadne nízke počty na väčšine územia, najvýraznejšie v južnej polovici krajiny a tiež na východe Slovenska.

Najmenej mrazových dní, iba štyri, zaznamenal SHMÚ v Somotore, v Michalovciach ich bolo päť a rovnaký počet ich mali aj vo Vysokej nad Uhom. Zaujímavosťou podľa meteorológov je, že v najvyšších horských polohách boli počty mrazových dní takmer bez zmeny oproti hodnotám z obdobia rokov 1991 až 2020 a to napríklad na Chopku 29 dní (- 2 dni), na Skalnatom plese tiež 29 dní (-1 deň) a na Lomnickom štíte 30 dní (- 1 deň).

V dňoch 1. a 5. januára boli prekonané národné rekordy maximálnej teploty vzduchu  a 2. a 5. januára rekordy priemernej dennej teploty vzduchu na tieto dni. Absolútne maximum priemernej januárovej minimálnej teploty vzduchu zaznamenal SHMÚ práve v tomto roku a to 2,3 °C vo Vysokej nad Uhom.

Február neprekvapil

Február bol teplotne normálny a skončil ako 23. najteplejší od roku 1931. Najvyššiu priemernú februárovú teplotu vzduchu zaznamenali v Bratislave na letisku 3,7 °C, najnižšiu na Lomnickom štíte ‑10,3 °C.  Vo februári boli prekonané národné rekordy maximálnej, ako aj priemernej dennej teploty vzduchu, a to 18. februára.

Viac o téme: ZimaPočasieVyhodnotenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu