Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vymenil ho za mladší kus? Politológ vysvetľuje náhle vycúvanie Dzurindu a nástup Hegera ako spasiteľa Modrej koalície

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Ramon Leško)

BRATISLAVA - V politike sa deje všemožné. Iba pred mesiacom sme sa ako verejnosť konečne dozvedeli niečo o dlhých a utajovaných plánoch expremiéra Mikuláša Dzurindu a už je časť jeho projektu v troskách. Bývalý predseda vlády síce pozháňal ľudí do svojich radov, no pri spájaní s kollárovcami zo Spolu-OD (teraz Modrá koalícia, pozn. red.) nastalo fiasko nebývalých politických rozmerov. Šance na zotavenie pravice dramaticky klesli, no po neúspešnom pláne A vyrukoval Miroslav Kollár s plánom B. Už nie Dzurinda, ale poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) je tým mužom číslo jedna, ktorý by mohol celý projekt prevziať ako predseda! Čo na to politológ?

archívne video

Heger dá preveriť vyhodnotenie výzvy z plánu obnovy na obnovu nemocníc (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Informácie o tom, že Heger by mal zaujať miesto predsedu nového projektu, ktorým bude zrejme opäť premenovaná Modrá koalícia, sa objavili len včera. Dnes sme sa preto pýtali Juraja Marušiaka ako politológa na to, ako túto situáciu číta.


Ako nazeráte na túto transformáciu? Je Heger plánom B Miroslava Kollára po vycúvaní Dzurindu?

O týchto zámeroch sa hovorilo už dávnejšie. Neviem, či Eduard Heger môže akokoľvek pomôcť strane Miroslava Kollára, keď ani spojenie s Dzurindom nebolo pre nich významnejším prínosom. Heger je síce z pozície premiéra viditeľnejší v médiách, doposiaľ sa však ako líder neprejavil ani vo vláde, ktorej nominálne predsedá. Kollár môže mať problém vysvetliť, prečo sa spojil s ľuďmi z OĽaNO, voči ktorým vystupoval ako opozícia. Preto si myslím, že projekt nebude veľmi uveriteľný. Je malá nádej, že osloví časť nespokojných voličov tejto koalície a prekročí 5 percent potrebných na vstup do parlamentu, neviem si však predstaviť, že by mohol mať významnejšiu úlohu pri zostavovaní vlády.

Vymenil ho za mladší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Facebook/Miroslav Kollár SPOLU - občianska demokracia)

Má takýto projekt šancu na úspech, ak pri pribral aj Naďa, Čekovského a ďalších odídencov z OĽaNO? Bude uveriteľný? Čo bude s Dzurindom? Je to jeho definitívny koniec v politike, pričom ešte sa ani poriadne nevrátil?

Dzurindov veľkolepo ohlasovaný návrat pripomína pokus o návrat Mečiara spred volieb v roku 2020. Ten sa skončil podobne neslávne. je zrejmé, že Dzurindove výroky o možnej spolupráci s KDH boli účtom bez hostinského, neboli vopred predrokované s vedením KDH a súdiac podľa reakcií lídrov tejto strany, nevyvolali väčšie nadšenie. Argument členstva v Európskej ľudovej strane je v prípade takéhoto partnerstva málo relevantný. KDH totiž členom je, Dzurindova strana bola členom, kým existovala a Dzurinda samotný nebol samozrejme žiadnym členom EPP, lebo to môžu byť iba strany a  nie jednotlivci. Fakt, že spolupracoval so štruktúrami EPP, na tom nič nemení.

Politológ Juraj Marušiak
Zobraziť galériu (3)
Politológ Juraj Marušiak  (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Preto jeho vyjadrenia vyzerali ako zúfalá prosba, aby si jeho tím niekto všimol a zobral na kandidátku. Samozrejme, teoreticky má ešte dosť času zopakovať si prvý neúspešný pokus, prípadne úplne ovládnuť nejakú stranu, ktorá prežíva vo vegetatívnom stave. Blamáž, ktorú zažil tento týždeň s Modrou koalíciou, sa však s ním bude niesť aj do budúcnosti.

Kde podľa vás nastal problém pri spájaní Kollára s expremiérom Dzurindom?

Pravdepodobne v neprimeraných očakávaniach Dzurindu, keď sa nazdával, že so svojím doposiaľ anonymným tímom bude nejakú stranu riadiť, resp. ovládať zo zákulisia, a vyhliadnutí partneri na to pristúpia. Na to doplatila už vláda Ivety Radičovej pred viac než desiatimi rokmi. Druhá vec je, že Dzurinda správne chápe, že novú pravicu nemôžu budovať politici z parlamentného planktónu, ktorých relevancia sa blíži nule.

Viac o téme: PolitológMikuláš DzurindaSpoluJuraj MarušiakMiroslav KollárEduard HegerModrá koalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu