Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dom Kuciaka a jeho snúbenice sa premenil na pietne miesto: Čoskoro ho zbúrajú! Spomínali politici aj susedia

Dom, v ktorom zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú Zobraziť galériu (8)
Dom, v ktorom zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/VEĽKÁ MAČA - Slovensko si pripomína piate výročie mimoriadne smutnej udalosti. 21. februára 2018 v rodinnom dome vo Veľkej Mači zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Objednávatelia tohto ohavného činu stále nie sú odsúdení. Na mieste tragédie vyrastie pamätník.

Pred piatimi rokmi 21. februára sa v dome vo Veľkej Mači odohrala obrovská tragédia. Dnes už odsúdený vrah Miroslav Marček striehol v letnej kuchynke a čakal na správnu príležitosť, aby mohol zastreliť investigatívneho novinára, 27-ročného Jána Kuciaka. V tom čase bola v dome aj jeho snúbenica Martina Kušnírová. Marček zastrelil aj ju. Ich telá našli 26. februára po urgencii mamy Martiny Kušnírovej Zlatice. Rodiny tak namiesto svadby pripravovali pohreb. 

Dom vo Veľkem Mači si Kuciak a Kušnírová kúpili na hypotéku a postupne, väčšinou svojpomocne, si ho pretvárali na svoje hniezdočko lásky. Dokončiť ho však nestihli. Aj päť rokov po tragickej udalosti sú na plote ich nedokončeného domu vence, rôzne odkazy a sviečky. Na piate výročie ich smrti prišli k domu vo Veľkej Mači politici, ale aj obyčajní ľudia, ktorí za nich zapálili sviečku. Na plote visel oznam o spomienkovej omši, ktorá sa konala v utorok o 18-tej hodine vo Veľkej Mači. 

Dom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa premenil na pietne miesto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dom zbúrajú

Rodiny Jána a Martiny sa už dávnejšie rozhodli, že dom zbúrajú. Na jeho mieste vyrastie pamätník, ktorý bude tragickú udalosť pripomínať. Víťazom výtvarno-architektonickej súťaže na návrh Pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači na pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky sa stal projekt Záhrada trojice tvorcov Benjamína Brádňanského, Víta Haladu a Martina Piačeka.

Pamätník Jána a Martiny
Zobraziť galériu (8)
Pamätník Jána a Martiny  (Zdroj: slobodaslova.sk)

Víťazný návrh pracuje podľa predsedníčky poroty, rektorky Vysokej školy výtvarných umení Bohunky Koklesovej s celou hmotou Kuciakovho pozemku v podobe naklonenej roviny. "Na jednej strane ide o stav vychýlenia, nerovnováhy symbolizujúcej spoločenský obrat po tragickej udalosti, na strane druhej horizont definovaný vrchnou líniou pozemku predstavuje budúcnosť slobodnej a demokratickej krajiny. Ide o silné architektonicko-výtvarné gesto, ktoré rešpektuje okolitú zástavbu, ale súčasne prekvapuje mimoriadnym priestorovým riešením," uviedla. Želaním pozostalých je zbúranie všetkých objektov na pozemku, vrátane kuchynky, v ktorej sa skrýval vrah Marček. 

Galéria: Dom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zbúrajú

Objednávatelia odsúdení nie sú

Prípad vraždy novinára a archeologičky stále nie je uzavretý. Na Špecializovanom trestnom súde sa kauza prejednáva odznova potom, ako to nariadil Najvyšší súd. Odsúdený je Zoltán Andruskó, Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Marček sa k vražde priznal a on aj Andruskó poslali rodinám ospravedlňujúce listy. 

Hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka
Zobraziť galériu (8)
Hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka  (Zdroj: Topky/Maarty)
Dom Kuciaka a jeho
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)
Dom Kuciaka a jeho
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)
Tomáš Szabó požiadal o konanie v jeho neprítomnosti.
Zobraziť galériu (8)
Tomáš Szabó požiadal o konanie v jeho neprítomnosti.  (Zdroj: Topky/Maarty)
Pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku
Zobraziť galériu (8)
Pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku  (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa prokuratúry je objednávateľom vraždy Marian Kočner. Ten je už právoplatne odsúdený v prípade falšovania zmeniek spolu s Pavlom Ruskom na 19 rokov väzenia. Senát Ruženy Sabovej Kočnera spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka oslobodil. Rovnako aj Alenu Zsuzsovú, Kočnerovu volavku, ktorá si na vraždu novinára mala najať práve Andruskóa a ten Marčeka a Szabóa. Kočner a Zsuzsová svoju vinu popierajú. 

Na pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej prišli rodičia zavraždených, aj Kočnerov obhajca Marek Para.
Zobraziť galériu (8)
Na pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej prišli rodičia zavraždených, aj Kočnerov obhajca Marek Para.  (Zdroj: Maarty)

Kauza je spojená aj s prípravou vrážd prokurátorov, kde sú tiež obžalovaní Kočner a Zsuzsová. Pojednávania sú vytýčené až do apríla. Predsedníčka senátu naznačila, že vtedy by mohol padnúť aj rozsudok. Skeptický voči tomu je však otec Jána Kuciaka Jozef. "Tie záverečné reči bývajú dlhé, neviem, či je to reálne," reagoval na jednom z posledných pojednávaní. Je však presvedčený, že za vraždou jeho syna a budúcej nevesty, je bezpochyby Marian Kočner. 

Viac o téme: PamätníkVeľká MačaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu