Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neuveriteľných 5 rokov od vraždy Kuciaka: Smutné výročie, 21. február si budú Slováci navždy pamätať

Je to už 5 rokov od vraždy novinára. Zobraziť galériu (11)
Je to už 5 rokov od vraždy novinára. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Pavel Neubauer, SITA/Milo Fabian, Topky/Jan Zemiar)

BRATISLAVA/VEĽKÁ MAČA - Je to už piate výročie od skutočne tragického rána, kedy sa celá krajina dozvedela mrazivú a neuveriteľnú správu. Na Slovensku došlo k vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači. Vrah si na nich počkal v dome vo Veľkej Mači, kde chceli začínať nový život a chystali sa na svadbu. Namiesto toho sa konal pohreb a štátom otriasli také protesty, ktoré ovplyvnili aj vládne dianie v nasledujúcich rokoch. Po piatich rokoch sme boli navyše svedkami mnohých súdnych procesov, poznáme dokonca aj vrahov. U objednávateľov je situácia zložitejšia.

archívne video

Po celom Slovensku aj v zahraničí sa dnes konali zhromaždenia iniciatívy Za slušné Slovensko

Február 2018

Všetko sa to začalo 21. februára 2018. V rodinnom dome vo Veľkej Mači zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Verejnosť stále nič netuší, a to dokonca ani rodičia dvojice.

Neuveriteľných 5 rokov od
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Polícia nachádza mŕtve telá zavraždenej dvojice až 25. februára na naliehanie matky Martiny. Zlatica Kušnírová sa nevedela so svojou dcérou skontaktovať už niekoľko dní. Na druhý deň policajný prezident Tibor Gašpar informoval verejnosť o vražde.

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (11)
Tibor Gašpar  (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

Politická reakcia

Vtedajší remiér Robert Fico (Smer-SD) za účasti ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Gašpara sľúbil odmenu milión eur za informácie vedúce k odhaleniu páchateľa alebo páchateľov vraždy.

Neuveriteľných 5 rokov od
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Reakcia verejnosti

V Bratislave sa následne začínajú organizovať viaceré zhromaždenia Za slušné Slovensko. Na tom prvom sa zišli desaťtisíce ľudí a účasť každým týždňom rekordne rástla. Účastníci žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy a novú, dôveryhodnú vládu.

Zhromaždenia prebiehajú vo viacerých okresných mestách. Účasť ľudí na protestoch je čoraz väčšia, postupne z funkcie odchádzajú Marek Maďarič ako minister kultúry, minister vnútra Robert Kaliňák a napokon aj premiér Robert Fico. Toho v kresle vystriedal Peter Pellegrini.

Protest v Košiciach
Zobraziť galériu (11)
Protest v Košiciach  (Zdroj: TASR / František Iván)

Neuveriteľných 5 rokov od
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

Prvé obvinenia priamych účastníkov činu

Polícia obvinila Tomáša Szábóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov. 

Polícia zadržala a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky štyroch podozrivých. Medzi nimi je aj údajná objednávateľka Alena (hore vľavo), ktorá pracovala ako tlmočníčka pre Mariana Kočnera. Ďalšími obvinenými sú Tomáš Szabo (hore vpravo), Miroslav Marček (dole vľavo) a Zoltán Andruskó.
Zobraziť galériu (11)
Polícia zadržala a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky štyroch podozrivých. Medzi nimi je aj údajná objednávateľka Alena (hore vľavo), ktorá pracovala ako tlmočníčka pre Mariana Kočnera. Ďalšími obvinenými sú Tomáš Szabo (hore vpravo), Miroslav Marček (dole vľavo) a Zoltán Andruskó.  (Zdroj: TASR/Dušan Hein, SITA/Jakub Julény, Topky)

Neskôr sa postupne objavuje aj komunikácia medzi Marianom Kočnerom, ktorý sa novinárovi niekoľko mesiacov pred týždňov vyhrážal po telefóne, a Alenou Zsuzsovou. Tú policajné Lynx Commando zadržalo v Komárne.

Vražda za 50-tisíc eur a obvinenie Mariana Kočnera

Prokurátor 1. októbra 2018 informuje, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20.000 eur predstavovalo odpustenie dlhu. Objednávateľ tak zaplatil minimálne 70.000 eur. Prokurátor zároveň potvrdil obvinenie voči spomínaným účastníkom.

Podnikateľa Mariana Kočnera 4. marca 2019 obvinili z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Neuveriteľných 5 rokov od
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Priznanie, dohoda o vine a treste

11. apríla 2019 sa Miroslav Marček priznal, že strieľal na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.

Neuveriteľných 5 rokov od
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zoltán Andruskó, obvinený zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste. Senát ŠTS odsúdil 30. decembra 2019 Zoltána Andruskóa na 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za vraždu Jána Kuciaka. Marian Kočner bol medzitým právoplatne odsúdený v inej kauze zmeniek pre TV Markíza spolu s Pavlom Ruskom a odsedieť si majú 19 rokov.

Pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku
Zobraziť galériu (11)
Pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku  (Zdroj: Topky/Maarty)

ŠTS v Pezinku vyniesol 3. septembra 2020 rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby oslobodil. Tomáša Szábóa uznal vinným, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody. Súd zároveň odsúdil Mariana Kočnera na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia päť mesiacov za nedovolené ozbrojovanie. Prokurátor ÚŠP podal voči rozsudku odvolanie.

Súdne procesy

Až 2. decembra 2020 dostal Miroslav Marček za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Kočnera 28. júna 2021 obvinili z objednávky prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

28. februára 2022 sa na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku opätovne začal proces v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ešte v ten deň proces prerušili. Najvyšší súd SR musel rozhodnúť o námietke zaujatosti podanej na sudkyňu Pamelu Záleskú. V marci najvyšší súd SR vylúčil sudkyňu Pamelu Záleskú z rozhodovania v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov.

Okrem novinára to boli aj prokurátori, ktorí mali byť terčom

Tomáša Szábóa v októbri 2022 uznali za vinného z prípravy úkladných vrážd prokurátorov. Od uloženia súhrnného trestu senát ŠTS v Pezinku upustil. Za dostatočný považoval nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody, ktorý si Tomáš Szábó odpykáva za účasť na vražde Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a tiež za spolupáchateľstvo v prípade úkladnej vraždy podnikateľa Petra Molnára. Rozhodnutie je právoplatné.

Tomáš Szabó
Zobraziť galériu (11)
Tomáš Szabó  (Zdroj: Topky/Maarty)

Koncom januára aktuálneho roka v prípade vraždy Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov nariadil ŠTS v Pezinku nové termíny hlavného pojednávania na 9. februára, 17. a 28. marca a tiež na 5., 6., 21. a 24. apríla. Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová ešte 23. januára naznačila, že v apríli by mohol byť vyhlásený rozsudok.

Viac o téme: VraždaJán KuciakMartina Kušnírová5. výročie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu