Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Budeme u zubárov stále platiť vysoké pálky? Zmeniť to môže memorandum s ministerstvom, TOTO musia nadefinovať!

Závratné ceny u stomatológov by mohlo zmeniť memorandum s ministerstvom zdravotníctva. Zobraziť galériu (3)
Závratné ceny u stomatológov by mohlo zmeniť memorandum s ministerstvom zdravotníctva. (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Mnohí to určite poznáme. Časy sa zmenili a u zubárov sa už ani nemusíme báť skôr tej fyzickej bolesti, ako "bolesti peňaženky". Zákroky mnohým ambulanciám poisťovne preplácajú vo veľmi nízkej miere, čo spôsobuje, že pacient si pripláca desiatky či stovky eur. Zdravie chrupu sa tak stáva veľmi nákladnou záležitosťou a zmeniť by to mohlo memorandum s rezortom zdravotníctva.

archívne video

Minister zdravotníctva Lengvarský: Zdravotná starostlivosť by nemala byť ohrozená (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Téme sa venovala verejnoprávna RTVS. Podhodnotené financovanie zo strany zdravotných poisťovní pre televíziu potvrdili samotní zubní lekári. To má za následok aj viaceré problémy. Niektorým pacientom sa napríklad nevenuje dostatočný čas či majú zanedbané zdravie chrupu v dôsledku vysokých cien.

Budeme u zubárov stále
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Čas preventívnej prehliadky hradený poisťovňou je smiešne krátky

Poisťovňa napríklad pri preventívke u dieťaťa hradí napríklad len sedem minút práce lekára. Za tento čas lekári musia pacienta uviesť do ambulancie, kvalitne ho vyšetriť, odkomunikovať s ním, čo sme zistili, navrhnúť mu ďalšiu liečbu. "To nie je realistické v tomto čase, ale to je suma, ktorá nám dnes platia," argumentuje predseda Kontrolného výboru Slovenskej komory zubných lekárov Peter Džupa.

Budeme u zubárov stále
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Ambulancie nemajú dosť financií alebo ošetrujú prikrátko

Nízke príspevky zo strany poisťovní spôsobujú, že niektoré ambulancie sa dostávajú do finančnej tiesne alebo neošetria pacienta dostatočne kvalitne a dlho. Hraničné prípady vyústia až do takej situácie, že sa ukončí spolupráca s poisťovňou, a tak si pacient musí hradiť tieto zdravotné úkony zo svojho. Mnohí sa tak začnú obzerať po iných ambulanciách.

Memorandum, ktoré to má zmeniť

Kompetentní majú už naplánované prvé kroky, ktoré urobiť, aby sa tento stav zmenil. Prvým krokom je dokončiť nový zoznam výkonov. V druhom kroku sa musia určiť ceny týchto výkonov. Tu vstúpi do hry aj inflácia a s ňou súvisiaci nárast cien zubných materiálov a vyššia cena práce sestry a lekára.

"V súčasnosti sa finalizuje memorandum medzi ministerstvom, zdravotnými poisťovňami, Slovenskou lekárskou komorou a Slovenskou komorou zubných lekárov o spolupráci a naceňovaní jednotlivých zdravotných výkonov," povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková. Zmeny by mali nastať v lete, no očakáva sa výrazný nárast cien týchto zubných zdravotných výkonov. Nateraz rezort nevie povedať, aký dosah to bude mať na verejné financie.

Viac o téme: CenyZubárMinisterstvo zdravotníctvaMemorandumStomatológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu