Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúce správy z energetického trhu: Cena plynu klesla na nové minimum! Cenové stropy strácajú význam

Ceny plynu rapídne klesajú: Cenové stropy začínajú strácať význam Zobraziť galériu (3)
Ceny plynu rapídne klesajú: Cenové stropy začínajú strácať význam (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ešte v decembri vláda schválila nanajvýš potrebné zastropovanie cien energií. Rezort hospodárstva vtedy schválil strop vo výše 99€ pre plyn a 199€ za jednu MWh pri elektrine. Aktuálna cena plynu však v posledných dňoch spadla až k hranici 50€ za MWh, čo z vládnych opatrení spravilo len zbytočnú kôpku zákonov, ktoré sú dnes už nepoužiteľné.

Archívne VIDEO: Zastropovanie cien plyn:

Hegerova vláda vyhlásila zastropovanie cien energií pre firmy a podnikateľov, je však viazané na rozpočet (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Slovensko si v posledných mesiacoch prešlo naozaj ťažkým obdobím spojeným s energetickou krízou, ktorá postihla celý európsky kontinent. Dnes je však situácia diametrálne odlišná a ceny plynu na trhu klesli hlboko pod hranicu, ktorú slovenská vláda ešte pred tromi mesiacmi stanovila za hraničnú. „Samozrejme by pomohlo zníženie stropu na 49 alebo 39 EUR, aby vláda mohla pomáhať. V rozpočte sú na to 3 miliardy a za prvých 40 dní roka sa minula NULA (slovom: 0 EUR),“ upozorňuje portál Dáta bez pátosu.

Šokujúce správy z energetického
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ceny plynu sú takmer na historickom minime, ruský plyn na tom zásluhy nemá

Za posledné 2 mesiace klesla na jednu tretinu svojej hodnoty zo 150 na 52 eu za 1 Megawatthodinu,“ informuje portál. Tento pokles zároveň znamená, že od augusta, kedy sa cena plynu vyšplhala na rekordných 339,20€/ MWh klesla až o 85%. „Dnes už nie je otázkou, či dlhodobo bude cena plynu ďalej klesať, ale na akú úroveň sa vie dostať. Zatiaľ prelomila všetky psychologické aj technické hranice,“ zdôrazňujú Dáta bez pátosu.

Vývoj cien plynu: Marec 2022 - február 2023
Zobraziť galériu (3)
Vývoj cien plynu: Marec 2022 - február 2023  (Zdroj: Tradingeconomics.com)

Cena 52 eur už dnes predstavuje pokles pod hladinu priemernej ceny v 3. štvrťroku 2021, pričom sa takto približujeme cene spred 2 rokov. Portál zároveň píše, že iba menej ako 10% celkového importu plynu tvorí ruský plyn. „Ruský plyn si hľadá cestu do Európy už veľmi ťažko. Takmer nikto ho tu nepotrebuje a takmer všetci sa úspešne odstrihli od ruských dodávok,“ uzatvárajú vo svojom príspevku.

 

CENA PLYNU SPADLA K 5️⃣0️⃣ eurám. A RUSKÝ PLYN EURÓPA NECHCE. V stredu bude rokovať vláda a pozornosť by mali upriamiť...

Posted by Dáta bez pátosu on Monday, February 13, 2023

 

Viac o téme: Ministerstvo hospodárstvaCeny plynuPlaynCenové stropyVládne opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu