Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Opitý prokurátor za volantom: Nafúkal vyše dve promile! Vinu odmieta, vraj si dal len štyri pivá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE/PREŠOV - Ešte v auguste 2020 polícia v Prešove zastavila vodiča, ktorý jazdil z pruhu do pruhu. Z kontroly vyplynulo, že ide o krajského prokurátora, ktorý nafúkal vyše dve promile. Tvrdil, že bol na hubách a dal si len štyri pivá.

Vozidlo, ktoré už na prvý pohľad zjavne porušovalo dopravné predpisy, si všimla prešovská policajná hliadka. Vodič vraj už na prvý pohľad javil známky požitia alkoholu, tak ho podrobili dychovej skúške. Informuje o tom košický Korzár

Nafúkal 1,03 mg/l etanolu, čo je v prepočte približne 2,15 promile. Podľa tabuliek ide o ťažký stupeň opitosti. Vodič chcel fúkať ešte dvakrát, tvrdil, že si dal na hubách štyri pivá a také číslo na prístroji nečakal. Policajtom povedal, že svoj čin ľutuje a hanbí sa za to. 

archívne video

Dušana Dědečka predvádzajú na Okresný súd, ktorý rozhoduje o jeho prepustení z väzby (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Krajský prokurátor

Vodič sa potom predstavil ako krajský prokurátor Branislav Gernáth a policajtov sa pýtal, či sa s tým nedá niečo robiť, lebo ak to nahlásia, príde o prácu. Priznal, že s alkoholom má problémy. Policajti to však nahlásili a oznámili mu, že sa dospustil trestného činu. Potom ho obmedzili na osobnej slobode. 

Gernáth síce pred policajtmi vinu priznal, no na súde nie. Tvrdil, že je nevinný a ku skutku odmietol vypovedať. Zároveň povedal, že podstúpil protialkoholické liečenie a abstinuje. Aktuálne má pozastavený výkon funkcie prokurátora. Na pojednávaní vyplynulo, že Gernáth už mal raz zadržaný vodičský preukaz. Bolo to v roku 2012, keď tiež jazdil pod vplyvom alkoholu. 

Sudkyňa prokurátora uznala vinným a uložila mu zákaz šoférovať po dobu dvoch rokov. Zároveň mu uložila peńažný trest 800 eur. Obžalovaný sa odvolal, no neuspel ani na krajskom súde. Keďže ho odsúdili za trestný čin, prišiel o zamestnanie v štátnej službe. 

Viac o téme: AlkoholAutoProkurátorOpitý vodičPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu