Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hlas-SD kritizuje premiéra Hegera: Zúfalec, snaží sa prekryť vlastné zlyhania pseudopísaním veľkých dejín

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) pripomína zúfalého politika, ktorý sa snaží prekryť vlastné zlyhania doma pseudopísaním veľkých dejín v zahraničí. V súvislosti s Hegerovými vyjadreniami týkajúcimi sa vôle darovať slovenské stíhačky Ukrajine to uviedla mimoparlamentná strana Hlas-SD.

"Je to zmes zúfalstva a falošného mesiášstva, ak Eduard Heger v prípade dodania stíhačiek odmieta rešpektovať dialóg s NATO a odmieta sa riadiť zákonmi vlastnej krajiny," vyhlásil líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Takáto spasiteľská politika posúva Slovensko bližšie k vojnovému konfliktu a ohrozuje občanov Slovenskej republiky," dodal expremiér.

 

VYZÝVAME HEGERA, ABY OPUSTIL POLITIKU VOJNOVÉHO DOBRODRUŽSTVA HLAS - sociálna demokracia vyzýva odvolaného predsedu...

Posted by HLAS - sociálna demokracia on Saturday, February 11, 2023

Upozornil, že ak chce dočasne poverený šéf kabinetu pomáhať Ukrajine, nesmie ohrozovať obranyschopnosť samotnej Slovenskej republiky a rozhodnutie musí byť súčasťou rozhodnutia na úrovni EÚ a NATO. "Stačí, aby sa inšpiroval postupom Poliakov, ktorí sa obrátili na NATO, pretože si uvedomujú všetky bezpečnostné riziká pre svoj štát," upozornil Pellegrini.

Archívne VIDEO

Pellegrini je prekvapený z toho, že vládna koalícia si nevie ani schváliť program, ktorý sama navrhovala (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (9. 2.) počas stretnutia s Hegerom na samite EÚ v Bruseli oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo. Opozičná strana Smer-SD je presvedčená, že po vyslovení nedôvery nemá vláda kompetencie na rozhodovanie o zásadných vnútropolitických a zahraničnopolitických otázkach, preto nemá oprávnenie ani na takýto krok. Smer inicioval v tejto súvislosti mimoriadnu schôdzu Národnej rady, uskutoční sa v utorok (14. 2.). V relácii RTVS Sobotné dialógy Heger uviedol, že sa vláda obráti na ústavných právnikov, aby sa vyjadrili, či kabinet v poverení právomoc poslať stíhačky má alebo nie. 

Viac o téme: Peter PellegriniEduard HegerHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu