Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslanci opäť rokujú: Témou je valorizácia dôchodkov a na posunutí stíhačiek pre Ukrajinu sa stále nedohodli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR neschválili program mimoriadnej schôdze v súvislosti so stíhačkami MiG-29, ktoré by Slovensko mohlo posunúť Ukrajine. Za program schôdze hlasovalo 48 zo 119 prítomných poslancov, proti bolo 28 a 37 sa zdržalo. Smer-SD chcel na rokovaní presadiť uznesenie, ktorým parlament vysloví nesúhlas s posielaním zbraní na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti.

archívne video Slovensko začne oficiálne rokovať o možnej výmene vyradených migov na Ukrajinu

Slovensko začne oficiálne rokovať o možnej výmene vyradených migov na Ukrajinu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v úvode dňa avizoval, že dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) je na rokovaniach v zahraničí, a požiadal, aby sa v utorok o téme stíhačiek v parlamente nerokovalo. "Dal záväzný prísľub, že sa so stíhačkami nebude hýbať skôr, než sa to prerokuje v NR SR," podčiarkol Kollár.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (5)
Boris Kollár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Róbert Fico namieta tento postup

Predseda Smeru-SD Robert Fico namieta tento postup. Označil za nevídané, že dočasne poverený minister určuje chod parlamentu. Podotkol, že schôdza, ktorú Smer-SD inicioval, nemala byť o tom, či stíhačky na Ukrajinu poslať alebo neposlať. "Chcem sa zaoberať ústavným rozmerom," uviedol. Pripomenul, že vláda je len dočasne poverená a nemá kompetencie na rozhodovanie o zásadných zahraničnopolitických otázkach.

VIDEO SMER-SD k návrhu Eduarda Hegera odovzdať stíhačky Ukrajine

SMER-SD k návrhu Hegera odovzdať stíhačky Ukrajine (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kollár reagoval, že vláda neurobí žiadny krok, ktorý by nebol legitímny

Kollár reagoval, že vláda neurobí žiadny krok, ktorý by nebol legitímny. Podotkol, že predstavitelia vlády by mohli byť aj trestne stíhaní, ak by odovzdali majetok, na ktorý nemajú právo. "Možno budeme musieť preto zmeniť zákon v parlamente. Keď to bude treba, tak to urobíme. Keď budete mať väčšinu, môžete to prelomiť. Ak nie, budete to musieť rešpektovať," podotkol.

Po ukončení mimoriadnej schôdze bude pokračovať riadna 83. schôdza. Na programe majú poslanci ešte viacero neprerokovaných bodov programu. Pokračovať by mali napríklad v diskusii o valorizácii dôchodkov. Zmena je súčasťou novely zákona o sociálnom poistení, ktorý predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. Priniesť má mimoriadne zvyšovanie dôchodkov v čase vysokej inflácie či rozmrazenie valorizácie minimálnych dôchodkov.

Slovenské stíhačky Mig-29 majú byť na Ukrajine.
Zobraziť galériu (5)
Slovenské stíhačky Mig-29 majú byť na Ukrajine.  (Zdroj: Twitter/Illia Ponomarenko)

Poslanci sa vrátili k riadnej schôdzi

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v riadnej 83. schôdzi. V úvode ôsmeho rokovacieho dňa sa venovali návrhu na vyslovenie súhlasu NR SR s Dohodou o založení Medzinárodnej nadácie EÚ - LAK. Predložil ho dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Poslanci opäť rokujú: Témou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanci sa vrátili k prerušenej diskusii o valorizácii dôchodkov

Následne sa poslanci vrátili k prerušenej diskusii o valorizácii dôchodkov. Zmena je súčasťou novely zákona o sociálnom poistení, ktorú predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. Priniesť má mimoriadne zvyšovanie dôchodkov v čase vysokej inflácie či rozmrazenie valorizácie minimálnych dôchodkov.

Poslanci opäť rokujú: Témou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Okrem toho majú poslanci na programe riadnej schôdze ešte viacero neprerokovaných návrhov. Venovať by sa mali aj viacerým návrhom, ktoré vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. V závere schôdze by mali rozhodnúť aj o novele zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia či o novele zákona o energetike.

Viac o téme: PoslanciOdmietnutieStíhačkyUkrajinaNRSRProgram schôdze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu