Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kritika zmeny pravidiel volieb v čase dohodnutého termínu: Je to nelegitímne! Vetrák názory odmieta

Milan Vetrák Zobraziť galériu (5)
Milan Vetrák (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zvyšok vládnej koalície sa snaží zmeniť podmienky volieb po tom, ako už bol dohodnutý termín predčasných volieb, ale ešte neboli vyhlásené, čo je nelegitímne. Nové podmienky by sa mohli týkať už predčasných parlamentných volieb, ktoré budú 30. septembra. V piatkovej diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR k návrhu novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva to povedal Boris Susko (Smer-SD).

"Meniť podmienky volieb v čase rozohranej hry, v čase, keď je známy a schválený termín predčasných volieb, je absolútne nelegitímne," skonštatoval. Návrh z dielne OĽANO hovorí napríklad o odmene za účasť na parlamentných voľbách formou zľavy desať percent z poplatkov štátu.

VIDEO Smer na tlačovej konferencii tvrdí, že vie, prečo si vládna koalícia odhlasovala septembrový termín volieb

Smer na tlačovej konferencii tvrdí, že vie, prečo si vládna koalícia odhlasovala septembrový termín volieb (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Parlamentné voľby sa dajú podľa nových pravidiel vyhlásiť najskôr 130 dní pred konaním volieb. Susko zdôraznil, že voľby sa budú riadiť právnym stavom, ktorý platil v čase, keď sa vyhlásia, čo by mohlo byť niekedy okolo 20. mája. Dovtedy sa bude podľa neho zvyšok koalície snažiť zmeniť podmienky. Pripomenul, že novela má nastavenú účinnosť od 1. mája, aby sa nové podmienky vzťahovali už na prebiehajúci proces smerujúci k predčasným voľbám. Považuje to za neetické.

Boris Susko - vľavo
Zobraziť galériu (5)
Boris Susko - vľavo  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Odmena za účasť na voľbách?

Odmenu za účasť vo voľbách označil Susko za volebnú korupciu. "Ak sa niekto snaží zaviesť odmenu za to, že niekto príde voliť, je to diskriminačný prvok. Je to v rozpore s ústavou, nemožno niekoho trestať alebo zvýhodňovať za to, že využije alebo nevyužije svoje právo," myslí si Marek Šefčík (OĽANO) mu odkázal, že nárok na odmenu bude mať volič akejkoľvek strany. Pripomenul mu, že volebná korupcia je skôr to, keď sa tesne pred voľbami schvália 13. dôchodky, ako sa to udialo v predošlom volebnom období, keď bol vo vláde Smer-SD.

Marek Šefčík
Zobraziť galériu (5)
Marek Šefčík  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zmena pravidiel je za hranicou úcty k demokracii

Marián Viskupič (SaS) súhlasí, že meniť pravidlá volebného zápasu blízko pred schválenými voľbami je za hranicou úcty k demokracii. Ondrej Dostál (SaS) povedal, že určovanie času, keď najskôr môže predseda NR SR vyhlásiť voľby, je účelové. "Bolo to preto, aby nemohol vyhlásiť voľby okamžite. Je to výsledok politickej dohody, mne sa nezdá, že je to potrebné," povedal.

Marián Viskupič
Zobraziť galériu (5)
Marián Viskupič  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Návrh tiež hovorí o tom, že by sa mohlo znížiť započítanie prednostných hlasov vo voľbách do NR SR a vo voľbách do Európskeho parlamentu z troch percent na jedno percento.

Vetrák odmieta, že by s úľavami za voľby prišli na poslednú chvíľu

Milan Vetrák (OĽANO) odmieta, že by chceli meniť volebné pravidlá na poslednú chvíľu. Pripomenul, že zmeny, ktoré predložili do Národnej rady (NR) SR v novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, boli súčasťou koaličnej zmluvy i vládneho programu. Podotkol, že OĽANO o nich hovorilo už pred poslednými parlamentnými voľbami. Odmieta tiež, že by šlo o volebnú korupciu. Poukázal na to, že úľavy za účasť vo voľbách majú aj iné európske krajiny.

Vetrák zdôraznil, že otázka odmeňovania za účasť vo voľbách bola prílohou koaličnej zmluvy a súhlas ňou vyjadrili SaS, Sme rodina aj strana Za ľudí. "Vyjadrili svoj záväzok podporiť takýto návrh zákona. Ak dnes budú hovoriť niečo iné, treba si urobiť názor, či sú dôveryhodní," podotkol a apeloval najmä na SaS. Dodal, že novelu predložili do parlamentu ešte začiatkom januára, teda pred schválením termínu predčasných volieb.

Tvrdenia o volebnej korupcii označil za účelové

Tvrdenia opozície o volebnej korupcii označil za účelové. Poukázal na definíciu tohto pojmu v trestnom zákone. "Odmeňovanie za voľby je niečo iné, je to odmena pre toho, kto príde k voľbám. Možno to nikto nevyužije. Nikomu odmenu nenútime," dodal. Poukázal aj na to, že viaceré európske krajiny majú takéto odmeny. Napríklad v Grécku majú majú štátni zamestnanci deň voľna. Švajčiarske kantóny zas majú možnosť pre ľudí odpísať si viacero položiek z daní. Dodal, že sú aj štáty, ktoré pokutujú neúčasť vo voľbách.

Milan Vetrák
Zobraziť galériu (5)
Milan Vetrák  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vetrák ozrejmil, že ak by sa zákon prijal, znamenalo by to dosah na štátny rozpočet zhruba deväť miliónov pri jednotlivých úľavách na poplatkoch štátu. Priblížil, že občan by dostal v okrskovej komisii potvrdenie o účasti, ktoré následne využije v klientskom centre či na úrade. Pri voľbách zo zahraničia to podľa jeho slov môže byť komplikovanejšie. V druhom čítaní sa má táto otázka ešte upraviť. Jednou z možností je poslať potvrdenie o účasti na adresu.

Viac o téme: PravidláParlamentné voľbyKritikaPredčasné voľbyMilan VetrákBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu