Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslanci NR SR sa zídu opäť v utorok: Čaká ich novela ústavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Martina Kríková)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR zasadnú do lavíc opäť v utorok (24. 1.). Pokračovať majú v riadnej schôdzi, ktorá sa začala ešte v decembri. Rozhodnúť by sa na nej malo o novele Ústavy SR v súvislosti so skrátením volebného obdobia parlamentu.

V uplynulom období sa hovorilo o viacerých možnostiach, ako ústavu novelizovať. Smer-SD a nezaradení poslanci z Hlasu-SD trvajú na podmienke, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu aj referendom. To odmieta napríklad SaS, preferuje samorozpustenie parlamentu.

VIDEO REFERENDUM Vyjadrenie strany Smer k výsledkom hlasovania

REFERENDUM Vyjadrenie strany Smer k výsledkom hlasovania (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ak sa bývalí koaliční partneri dohodnú na septembrovom termíne predčasných volieb, Mária Kolíková (SaS) hovorí o rýchlom technickom riešení. Do ústavy by sa doplnila veta, že volebné obdobie sa dá skrátiť, ak sa na tom parlament zhodne ústavným zákonom alebo uznesením.

Podmienky pri novele ústavy

Podpredseda strany Za ľudí a nezaradený poslanec Juraj Šeliga podmieňuje hlasovanie za novelu ústavy tým, že sa do nej zakotví postavenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Hnutie OĽANO má zas podmienku, aby sa sprísnili možnosti novelizácie volebného zákona. Navrhuje, aby sa jeho úpravy dali prijímať len ústavnou väčšinou, teda 90 a nie 76 hlasmi poslancov.

Na programe 78. schôdze ostala ešte neprerokovaná novela zákona o vodách z dielne koaličných poslancov. Rozhodnúť by sa malo napríklad aj o vládnej novele zákona o kybernetickej bezpečnosti. Poslanci by podľa programu mali tiež voliť predsedu Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

Viac o téme: ReferendumPoslanciPredčasné voľbyNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu