Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tento benefit si uplatnite čo najskôr: Štát si z vašich príjmov odkrojí menej!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Štát si bude z vašich príjmov od nového roka odoberať o čosi menej. Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka je odvodená od sumy životného minima. Tá sa medziročne zvýšila skoro o 350 eur.Čo to znamená pre vaše peňaženky a kedy máte nárok na jeho uplatnenie?

Sulík ocenil, že nebol predložený ani jeden návrh, ktorým by sa dane zvyšovali: Zvažuje, či veto uplatnia v parlamente (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Drvivá väčšina Slovákov si s príchodom nového roka výrazne prilepší, pocítiť by sme to mali už pri výplate za január. Od 1. januára totiž došlo k pasívnemu navýšeniu nezdaniteľnej časti základu dane. Nezdaniteľná časť základu dane predstavuje daňové zvýhodňovanie pri ktorom má daňovník istotu, že po splnení istých podmienok sa časť základu dane oslobodzuje od zdanenia. 

Tabuľka - Nezdaniteľná časť základu dane 2019-2023 (ročná, mesačná)
Zobraziť galériu (3)
Tabuľka - Nezdaniteľná časť základu dane 2019-2023 (ročná, mesačná)  (Zdroj: MinimalnaMzda.sk)

Nezdaniteľná časť sa vypočítava ako 21-násobok sumy životného minima. To je až do konca júna 2023 stanovené na výšku 234,42€ mesačne. Z toho vyplýva, že zatiaľ čo minulý rok sme zo svojich výplat mohli ušetriť 4579,26 eur, od januára sa táto hodnota zvýšila až na 4922,82€ ročne (410,24€/ mesiac). 

Kedy naň máte nárok a čo to znamená v praxi?

Nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti dane v plnej výške máte v prípade, že vaša mzda nepresahuje 92,8-násobok sumy životného minima (234,42€), čo predstavuje príjem nad 21 754,18 eur ročne. Teda ak váš hrubý príjem nepresahuje sumu 1812,85 eur mesačne. 

Tento benefit si uplatnite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Základný výpočet nezdaniteľnej časti dane je vo svojej podstate jednoduchý. Predstavte si, že váš mesačný príjem predstavuje 1500 eur. V takomto prípade máte nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti dane v plnej výše a z vášho príjmu bude automaticky odrátaných 410,24 eur ktoré zdanené nebudú. Všetky daňové odvody pre štát budú následne vypočítané zo zvyšku základu, ktorý pod odrátaní nezdaniteľnej časti predstavuje už len 1079,76 eur. V praxi to znamená zníženie celkových odvodov z vášho príjmu.

Viac o téme: VýplatyŠetrenieDaneNezdaniteľná časť základu dane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu