Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ZVRAT! Tvrdá rana úspešnému referendu o americkej základni: Prokuratúra zverejnila jasné stanovisko

Referendum a voľby v Sliači
Referendum a voľby v Sliači (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

ZVOLEN - Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta Sliač, na základe ktorého sa konalo minulý rok v októbri miestne referendum o americkej základni, je vo viacerých bodoch v rozpore so zákonom. Prokurátorka Okresnej prokuratúry vo Zvolene preto podala proti nariadeniu protest. Zaoberať sa ním bude musieť mestské zastupiteľstvo.

"Prokurátorka okresnej prokuratúry navrhla napadnuté ustanovenia zrušiť a nariadenie zmeniť tak, aby bolo v súlade so zákonom o obecnom zriadení," uviedol pre TASR hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár. Mestské zastupiteľstvo v Sliači musí najneskôr do 90 dní od doručenia protestu prokurátora o ňom rozhodnúť. "Ak mestské zastupiteľstvo protestu nevyhovie, podá prokurátorka okresnej prokuratúry žalobu na správny súd, ktorým je Krajský súd Banská Bystrica," informoval Vozár.

Archívne VIDEO: Referendum na Sliači: My chceme, aby tu boli len slovenskí vojaci, uviedol člen petície

Referendum na Sliači: My chceme, aby tu boli len slovenskí vojaci, uviedol člen petície (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

Na okresnú prokuratúru vo Zvolene sa ešte minulý rok pred konaním referenda o tom, či obyvatelia mesta súhlasia so zriadením vojenskej základne Spojených štátov amerických (USA) na jeho území, obrátil miestny občan. Požadoval preveriť, či VZN, ktoré prijalo mesto v súvislosti s konaním referenda, je v súlade so zákonom.

Rezort obrany označil referendum za predvolebnú kampaň

Sliač referendum vyhlásil na základe petície, ktorú podpísalo v čase ratifikácie zmluvy medzi SR a USA 1343 (31 percent) obyvateľov Sliača. Väčšina hlasujúcich v referende bola proti zriadeniu americkej vojenskej základne na jeho území. Z 1513 voličov, ktorí sa na referende zúčastnili, takto hlasovalo 1127 občanov, čo je takmer 75 percent všetkých zúčastnených voličov.

Výsledok referenda v Sliači neznamená podľa v súčasnosti dočasne povereného ministra obrany SR Jaroslava Naďa (OĽANO) nič pre Slovensko, vládu, rezort obrany ani mesto Sliač. Deklaroval, že americká základňa na miestnom letisku nebola, nie je a nebude. Referendum v Sliači bolo podľa rezortu obrany predvolebnou kampaňou.

Viac o téme: ReferendumProkuratúraStanoviskoAmerická základňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu