Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Aké počasie nás čaká najbližšie dni? Pekný začiatok víkendu vystrieda polárny vír a silné sneženie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages)

BRATISLAVA - Aj keď začiatok víkendu by mal byť v znamení slnka, už v nedeľu začne pomaly pribúdať oblačnosť. Budúci týždeň by sa tak do Európy mala vrátiť zima v plnej sile. Výrazné zrážky a sneženie by mohli zaznamenať aj v nižších nadmorských výškach.

Po teplejšom počasí v prvých dňoch mesiaca január sa zima ozvala až na začiatku tohto týždňa a tak na severe Slovenska a v horách napadlo na niektorých miestach aj pol metra čerstvého snehu.

Oľga Gyárfášová: Negatívne nastavenie spoločnosti sa v uplynulom roku zvýšilo (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Aj keď tento víkend by malo prevládať polooblačné až oblačné počasie s teplotami do 9 stupňov Celzia a bez zrážok, zmena by mala nastať budúci týždeň, keď meteorológovia očakávajú rozpadnutie polárneho víru, ktorý do Európy prinesie studený vzduch a sychravé počasie.

Polárny vír je laicky povedané vietor, ktorý prúdi v oblasti tlakovej níže nad Antarktídou. Vplyvom prúdenia a rozpadu má potom najlepšie predpoklady na postup do Európy. Studený vzduch bude sprevádzaný výdatnými zrážkami a počasie bude oblačné až zamračené.

Meteorológovia zatiaľ nevedia predpokladať, v ktorých oblastiach dážď vystriedajú snehové zrážky, jedno je však isté, výdatné budú. Na niektorých miestach môže hroziť snehová kalamita, na iných miestach by výdatné zrážky mohli spôsobiť vzostup vodných tokov, informuje imeteo.sk. V nižších polohách by dážď mohol vystriedať sneh a naopak.

Snehu bude však určite dostatok v horských oblastiach, kde by mali spadnúť desiatky centimetrov novej nádielky. V pondelok budúci týždeň by hranica sneženia mohla zasiahnuť aj miesta už od výšky 300 metrov a v nasledujúcich dňoch sa bude pohybovať v intervale 200 až 500 metrov nad morom.

Viac o téme: SnehPočasieVietorZrážkyPolárny vír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu