Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vražda študentky na Mladej Garde: Obvinený Volodymyr sa priznal! Súd rozhodol o jeho treste

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Keď v júni minulého roka našli v internátnej izbe na Mladej Garde nevládne telo len 21-ročnej študentky Mariie, nikomu by ani nenapadlo, že sa stala obeťou vraždy. Až niekoľko dní potom polícia zadržala podozrivého, 22-ročného Mariinho spolužiaka Volodymyra.

Aktualizované o 11:14

Sudca Okresného súdu Bratislava III poslal Volodymyra do väzenia na 14 rokov a 6 msiacov tak, ako to navrhoval prokurátor. Zároveň rozhodol o odškodnení pre rodinu vo výške 5000 eur, trojročný psychiatrický dohľad a zákaz požívania alkoholický a psychotropných látok. Otec zavraždenej Mariie si rozsudok nevypočul. 

Súd prihliadol na veľkú prevahu poľahčujúcich okolností, medzi inými i na psychické ochorenie páchateľa. Aj v dôsledku toho bola horná hranica trestnej sadzby znížená o tretinu. Podľa súdu bolo jednoznačne preukázané, že skutok bol spáchaný v stave zmenšenej príčetnosti. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. 

Volodymyr dostal za vraždu spolužiačky na Mladej Garde 14,5 roka väzenia (Zdroj: Topky/Maarty)

Volodymyr Moiseienko v závere pojednávania vytiahol rukou napísaný list, ktorý prečítal. Ospravedlňoval sa rodine zavraždenej Mariie, ako aj tej svojej za to, čo spáchal. "Viem, že to nevráti čas," povedal. 

Aktualizované o 09:46

Volodymyr sa dnes postavil pred sudcu Okresného súdu Bratislava III. Prítomní sú aj príbuzní zavraždenej Mariie - jej otec a ako zástupca poškodených vystupuje jej priateľ. Volodymyr na súde vyhlásil, že sa cíti vinný. 

Volodymyr, obvinený z vraždy študentky na Mladej Garde, sa postavil pred súd (Zdroj: Topky/Maarty)

Vražda študentky na Mladej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)
Vražda študentky na Mladej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Obžalovaný Volodymyr vo výsluchoch tvrdil, že s Mariiou boli kamaráti a milenci. Z posudku znalkyne vyplýva, že má disociálnu poruchu osobnosti a Mariiu vinil z neúspechu na skúške. 

Prokurátor navrhuje obžalovaného uznať vinným z obzvlášť závažného zločinu vraždy. "Vo vzťahu k trestu poukazujem na dve roviny. Poukazujem na potrebu zohľadnenia vyhlásenia obžalovaného v tomto konaní, ako aj na tom, že sa sám ku skutku priznal a podieľal sa na jeho objasnení. Poukazujem však aj na spôsob spáchania skutku, kedy k usmrteniu došlo bez akéhokoľvek dôvodu, ktorý by mu poškodená zadala," povedal prokurátor. Volodymyrovi navrhuje nepodmienečný trest odňatia slobody na minimálne 14 rokov a 6 mesiacov v maximálnom stupni stráźenia. Zároveň navrhol uložiť obžalovanému aj ochrannú psychiatrickú liečbu útavnou formou s poukazom na závery znalcov z oblasti psychiatrie a psychológie. 

Priznal sa sám

Mariia pochádzala z Ukrajiny a na Slovensku študovala už nejaký čas. Bol to práve Volodymyr, ktorý k nej privolal záchranárov. Spočiatku sa hovorilo o tom, že ju v internátnej izbe našiel jej "veľmi dobrý kamarát". Špekulovalo sa, že za Mariinou smrťou by mohol byť srdcový kolaps, zdravotné problémy alebo, že sa udrela do hlavy. Podľa jej spolužiakov mala už všetky skúšky porobené. Smrť mladej ženy šokovala nielen jej spolužiakov, ale aj zamestnancov internátu.

Niekoľko dní po skutku polícia z jej vraždy obvinila 22-ročného Ukrajinca Volodymyra. Ten sa mal policajtom sám priznať. "Podľa doposiaľ zabezpečenej dôkaznej situácie mal obvinený muž krátko po 12.00 h 2. júna v priestoroch izby internátu obomi rukami chytiť za krk a začať ženu škrtiť. V dôsledku tohto konania utrpela žena zranenia, ktoré viedli k jej smrti," priblížil vtedy bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

 

Viac o téme: VraždaSúd UkrajinecMladá GardaVolodymir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu