Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Známa lekáreň bije na poplach! Na Slovensku chýbajú lieky: Boj o zásoby, niektoré sú len na prídel

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Boj o zásoby liekov, nárast otázok v online poradni aj Nurofen na prídel. Takto zhrnula jedna z internetových lekárni aktuálnu situáciu na trhu s liekmi. Celoštátny výpadok, ktorý práve prežívajú slovenskí pacienti, považujú za extrém. Podľa ich slov prekonal aj výpadky liekov z obdobia 2. covidovej vlny.

Archívne video: Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Internetová sieť MojaLekáreň.sk tvrdí, že doslova bojujú o každý dostupný kus na horúčku, chrípku, prechladnutie a kašeľ pre deti i dospelých a akonáhle niektorú položku na webe sprístupnia, zákazníci lieky vykúpia v priebehu niekoľkých minút.

V prípade niektorých produktov dokonca pre to nastavila limity v počte objednaných kusov, aby uspokojila vysoký dopyt zákazníkov. K tomuto riešeniu pristúpili po tom, čo jedna z dostupných položiek na horúčku, chrípku a bolesť zmizla zo skladu počas hodiny.

Známa lekáreň bije na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dôvodom výpadku liekov proti chrípke a prechladnutiu je podľa nich nedostatok surovín a výrobných kapacít, ale predovšetkým silná vlna chrípkovej epidémie, ktorá zasiahla celú republiku. Chýbajú nielen lieky, ale dostupné nie sú už ani homeopatiká. „MojaLekáreň.sk aktuálne ponúka tovar, ktorý sme naskladnili v decembri. Pri takto vysokom dopyte však odhadujeme, že zásoby vydržia najviac 7 dní,“ hovorí jej šéf Karel Klodner.

Lekáreň tvrdí, že v takto zložitej situácii s chýbajúcimi liekmi neboli ani za druhej covidovej vlny. Denne dostávajú od pacientov otázky, kedy budú lieky k dispozícii. Celkový počet otázok stúpol v online poradni o 60 percent. „Zákazníci sa pýtajú, kedy budeme mať lieky skladom. Najčastejšie sa pýtajú na dostupnosť liekov na teplotu vo forme sirupu, čapíkov aj mäkkých kapsúl s účinnou látkou ibuprofén, ďalej na lieky na kašeľ alebo na antibiotiká. Ľudia zložitosť situácie chápu, uvedomujú si, že sa jedná o hromadný výpadok,“ povedala lekárnička Pavla Horáková.

Známa lekáreň bije na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Celú situáciu ešte zhoršuje fakt, že ľudia prepadajú panike a snažia sa poslednými dostupnými liekmi predzásobiť. Lekáreň preto nastavila u niektorých produktov limity v počte objednaných kusov. „Podarilo sa nám naskladniť Nurofen sirup pre deti od 6 do 12 rokov. V nákupnom košíku sme však obmedzili možnosť predaja. V jednej objednávke je možné kúpiť iba jeden kus,“ vysvetlil Klodner. K tomuto riešeniu pristúpili potom, ako zásoby Nurofenu 20 mg doslova zmizli zo skladu počas jednej hodiny.

Ľudia tiež často riešia výpadok liekov tým, že ich nakupujú v susednom Poľsku – a to aj na poľských internetových lekárňach. Dôvodom je nielen ich dostupnosť, ale aj výrazne nižšia cena. „Ak ľudia v poľských lekárňach nakupujú originálne lieky, nehrozia im žiadne zdravotné riziká,“ potvrdila lekárnička. V Poľsku, rovnako ako v celej EÚ, platia aj recepty od lekára. „V tomto prípade je ale potrebné, aby lekár vystavil listinný (papierový) recept. Elektronický recept platí iba v SR, v Poľsku vám naň lieky s najvyššou pravdepodobnosťou nevydajú,“ uviedla.

Viac o téme: LekáreňLiekyNedostatok liekov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu