Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nezvyčajne januárové počasie: Vysoké teploty vystrieda silný dážď a búrky, odborníci varujú aj pred silným vetrom

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vstup do nového roku bol v znamení vyšších, až prekvapivých teplôt. Tie má v nasledujúcich týždňoch vystriedať studený front a s ním spojené búrky.

Historicky vysoké a nezvyčajné teploty na mesiac január tak vystrieda postupujúci studený front, ktorý sa presunie zo severu Slovenska aj na ďalšie územia, informuje imeteo.sk.

Ministerstvo životného prostredia od roku 2020 podporilo zber triedeného, komunálneho odpadu v 112 projektoch, v celkovej výške 44 mil. eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Nezvyčajné búrky má na svedomí tlaková níž a chladnejší morský vzduch, ktorý prúdi od severozápadu až severu na naše územie. Tu sa stretáva s doteraz prevládajúcim teplým vzduchom a tak teplotný kontrast spôsobuje početné búrky. Prvé hlásili z juhu Poľska, neskôr sa presunuli nad Slovensko. Odborníci varujú aj pred silnejším vetrom, ktoré toto počasie so sebou prináša.

Aktuálne búrkové mračná priniesli až 99 bleskov v oblasti Pienin ale aj na Orave a vietor dosahuje rýchlosť v niektorých miestach až 20 metrov za sekundu. Zrážkové pole sa postupne presunie zo severu na juh a búrky sa môžu tvoriť aj naďalej. V podvečerných a večerných hodinách môže vietor zosilnieť.

Viac o téme: ZimaPočasieDážďBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu