Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Teplé Vianoce a teplý Silvester! Meteorológovia veštia, aká bude zima: Najväčší mráz nás čaká iba tento jeden týždeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, Facebook/Meteo Slovensko)

BRATISLAVA – Čaká nás jeden z najteplejších záverov roka, aké máme ešte v čerstvej pamäti za posledné roky. Ochladenie sa očakáva v druhej polovici januára, aj to iba na chvíľu. Koniec januára bude v teplotách podobných ako máme teraz. Predpovede naznačujú, že celá zima bude nadpriemerne teplá.

Túto zimu to pre nadšencov lyžovania v našich končinách nevyzerá dobre. Na druhú stranu ušetrené peniaze na energiách v domácnosti môžu byť dostačujúcou útechou. Podla iMeteo nás čaká jeden z najteplejších koncov roka, kedy sa budú teploty šplhať až +15 °C. Zdá sa, že nadpriemerné teploty sa budú v našich končinách tiahnúť celou zimou.

Rozprávka Snehulienka na hrade (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Počas Silvestra bude najteplejšie v Podunajskej nížine, o niečo chladnejšie bude na strednom Slovensku, kde sa očakáva 4 až 13 °C, na východnom Slovensku 5 až 11 °C. Na Nový rok sa môžu teploty na západnom Slovensku vyšplhať do neuveriteľných 17 °C.

Čaká nás teplo a sucho

Aktuálne k nám prúdi juhozápadné a západné prúdenie. Ochladenie sa očakáva okolo 10. až 23. januára, s teplotne priemerným a zrážkovo priemerným počasím s vpádmi chladného vzduchu, ktoré môžu priniesť aj sneženie. Koniec januára bude opäť teplotne nadpriemerný a zrážkovo podpriemerný, a tak zrejme bude vyzerať aj zvyšok zimy.

Vyhliadky na január až marec naznačujú, že Európu čaká naozaj teplé počasie. Predpokladá sa, že priemerná teplota by nemala skončiť o 1 až 2 °C nad hranicou teplotného normálu. Chladnejšie by mohlo byť v západnej Európe, najteplejšie v Škandinávii a vo východnej Európe. Tohtoročná zima bude teda podobne nadpriemerne teplá ako predchádzajúca jeseň, leto i jar, ktoré nás sprevádzali.

Viac o téme: PočasieTeplá zimaPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu