Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slováci, pozor: Od nového roka stúpli preddavky na zdravotné poistenie, takto sa zvýšili!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Minimálna výška preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie pre samoplatiteľov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) sa od januára zvýšila na 84,77 eura. Novú výšku preddavku treba zaplatiť do 8. februára. Pripomínajú to zdravotné poisťovne.

"Poistné sa vypočítava z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov," priblížila zdravotná poisťovňa Dôvera. Samoplatitelia tak majú zo zákona povinnosť platiť minimálne mesačné poistné v sume 84,77 eura, tí so zdravotným postihnutím 42,38 eura.

archívne video: Rokovania o podpore aj s novou väčšinou by mali pokračovať podľa Hegera v januári

Rokovania o podpore aj s novou väčšinou by mali pokračovať podľa Hegera v januári (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Mesačné poistné pre SZČO je minimálne 84,88 eura 

Minimálny vymeriavací základ pre SZČO je 605,50 eura a percentuálna sadzba je 14 percent, respektíve sedem percent pre osobu so zdravotným postihnutím. Mesačné poistné je tak minimálne 84,88 eura pre SZČO. V prípade SZČO so zdravotným postihnutím 42,38 eura. Maximálna suma nie je určená, preddavok sa vypočíta zo skutočných príjmov.

"Samostatne zárobkovo činné osoby sa dozvedeli novú výšku preddavku platnú od 1. januára 2023 vo výsledku ročného zúčtovania za rok 2021. V niektorých prípadoch sa však už oznámená výška preddavku môže zmeniť, napríklad z dôvodu, že sa zmenil platiteľ poistného, alebo na základe nových skutočností vznikol nárok na zníženú sadzbu poistného," ozrejmila Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Slováci, pozor: Od nového
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

U zamestnancov a zamestnávateľov nedochádza k zmene výšky preddavkov na poistné. Za zamestnanca vypočítava, vykazuje a platí preddavok na poistné zamestnávateľ zo skutočne zarobeného príjmu.

Viac o téme: ZvýšenieZdravotné poisteniePreddavky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu