Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ceny tepla od januára PORASTÚ: Najhoršie sú na tom kraje bez diverzifikovaných zdrojov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Ceny tepla od januára 2023 mierne porastú. Nárast cien bude odpoveďou na rapídne zvyšujúce sa ceny zemného plynu na svetových trhoch. MH Teplárenský holding po dohode s Ministerstvom hospodárstva SR navrhli nové cenové rozhodnutia. Ich cieľom je zabezpečiť zákazníkom dodávky tepla za férové ceny.

Karel Hirman: Ak nebude schválený rozpočet, štát bude kompenzovať len teplárov (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Teplárenské spoločnosti zvládli začiatok vykurovacej sezóny bez väčších problémov. Marcel Vrátný, riaditeľ akciovej spoločnosti MH Teplárenský holding tvrdí, že bol bezproblémový aj napriek potrebe modernizácie vo všetkých slovenských teplárňach. Informoval portál Webnoviny.sk.

„Dopady pocítia naši zákazníci významne už od 1. januára 2023, kedy vstúpia do platnosti nové cenové rozhodnutia. Spoločne s Ministerstvom hospodárstva SR sme sa podieľali na cenovej regulácii a návrhoch opatrení, ktorých cieľom je zabezpečiť našim zákazníkom dodávky tepla a teplej vody za férové ceny,“ tvrdí Marcel Vrátný. Ceny tepla budú ďalej podľa jeho slov rozdielne v závislosti od lokality. Cenový rozdiel bude odvodený najmä od aktuálnej skladby paliva a vývoja dodávok tepla v danej lokalite.

Ceny tepla od januára
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Nárast cien najviac pocíti Bratislava, najmenej sa dotkne Trnavy

Vláda vo svojom nariadení od Nového roka stanovila maximálne 15-percentný nárast cien tepla. Napriek reguláciám však Bratislava pocíti najväčší nárast cien tepla. „Z našich teplární je najväčší nárast ceny tepla tam, kde je podiel zemného plynu na palivovom mixe najväčší, teda v Bratislave. V ostatných mestách, kde využívame okrem plynu aj uhlie a biomasu, bude nárast ceny miernejší,“ dodáva Marcel Vrátný. 

Ilustračný obrázok (moderná jadrová elektráreň)
Zobraziť galériu (4)
Ilustračný obrázok (moderná jadrová elektráreň)  (Zdroj: Getty Images)

O niečo lepšie na tom budú teplárne v krajoch s prístupom k odpadovému teplu. Najlepšie vyhliadky pre rok 2023 má aktuálne Trnava. Ceny tepla sú v tejto oblasti dlhodobo nižšie. Na vykurovanie používajú odpadové teplo z jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. 

Biomasa a alternatívne palivá pomáhajú pri boji s vysokými cenami tepla

V nadväznosti na hospodárenie s teplom v Trnave sa Vrátný nechal počuť, že: „To čiastočne ukazuje cestu ako si poradiť s fosílnymi palivami, či už pre ich vysokú cenu, alebo pre ich výraznú emisnú stopu. Všade tam, kde je to technicky možné a ekonomicky prijateľné, je potrebné využiť akékoľvek odpadné teplo a teplo získané energetickým zhodnotením odpadu, ktorý je takisto našim lokálnym zdrojom.“

Holding zároveň odštartoval projekt pripojenia odpadového tepla zo spaľovne odpadov OLO a inštaláciu multipalivového kotla v Žiline. Tepláreň tak bude na vykurovanie využívať biomasu a tuhé alternatívne palivo. Tým je v podstatne nerecyklovateľná časť komunálneho odpadu po tom, čo je vytriedený. „Rovnako plánujeme využiť ešte viac tepla zo spoločnosti KOSIT pre vykurovanie našich odberateľov v Košiciach,“ dodal Vrátný.

Ceny tepla od januára
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: BratislavaVykurovanieObnoviteľné zdrojeEnergetikaCeny tepla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu