Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké varovanie hasičov pred Silvestrom: Ak vám pyrotechnika nevybuchne, nikdy s ňou nerobte TOTO

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hoci si stále viac ľudí počas silvestrovských a novoročných osláv už odpustí používanie zábavnej pyrotechniky, nájde dosť takých, ktorí si bez farebných ohňostrojov a hlučných petárd prelom starého a nového roka predstaviť nevedia. Stačí pritom malé zlyhanie či neopatrnosť a zo zábavy sa môže razom stať dráma s celoživotnými následkami.

 

Archívne video: Svet privítal Nový rok veľkolepými oslavami: Pozrite si tie najkrajšie ohňostroje naprieč planétou

Svet privítal Nový rok veľkolepými oslavami: Pozrite si tie najkrajšie ohňostroje naprieč planétou (Zdroj: Profimedia)

Počas Silvestra a Nového roka evidujú hasiči každoročne nárast výjazdov práve v dôsledku neodborného používania a manipulácie so zábavnou pyrotechnikou. Ako uviedli, na prelome rokov 2021/2022 vzniklo až 39 požiarov, ktoré boli spôsobené zábavnou pyrotechnikou. Pripravili preto pre ľudí súbor rád, ktoré by mali počas narábania s touto "zábavkou" rešpektovať. 

Veľké varovanie hasičov pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: HaZZ)

V prvom rade neodporúčajú vykonávať neodborné zásahy do zábavnej pyrotechniky a nezapaľovať ju v priamo v ruke a v blízkosti tváre. Neskúšajte ju tiež zapaľovať v sklenených fľašiach a iných nádobách.

Veľmi dôležité je tiež vedieť, čo robiť, ak sa vám ju zapáliť nepodarí. V prípade, ak vám na prvý pokus zábavná pyrotechnika nevybuchne, už ju ďalej zapaľovať neskúšajte. Namiesto toho ju polejte dostatočným množstvom vody.

Zábavnú pyrotechniku tiež nikdy nevyhadzujte z balkónov, terás či okien. Ľahko sa totiž môže stať, že skončí v niekoho byte či aute, kde spôsobí požiar. Samozrejmosťou by malo byť zamedzenie tomu, aby kontaktu s pyrotechnikou prišli deti a zvieratá. 

Viac o téme: BezpečnosťOhňostrojHasičiZábavná pyrotechnika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu