Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ďalšie zmeny v zákonoch: Zdanenie liehu sa zvýši, trvalo sa ale zníži DPH pre gastro

Parlament
Parlament (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zdanenie liehu sa v budúcom roku zvýši o 30 %. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili novelu zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov. Prostredníctvom novely sa tiež trvalo zníži daň z pridanej hodnoty (DPH) pre služby v gastro a turistickom sektore, ale aj zvýši odvod z hazardných hier.

V rámci novely poslanci odsúhlasili pozmeňujúci návrh, ktorým sa trvalo zníži DPH na 10 % pre reštauračné a stravovacie služby, ubytovacie služby, prepravu lanovkami a lyžiarskymi vlekmi, prevádzku športových zariadení, služby fitnescentier, ako aj služby súvisiace s prevádzkou umelých kúpalísk

Zvýšenie odvodu z hazardných hier

Prešiel tiež návrh na zvýšenie odvodu z výťažku internetových hazardných hier. Sadzba odvodu vzrastie z doterajších 22 % na 27 %. Zvýšenie odvodu z hazardných hier bude účinné od 1. februára, zvyšok novely potom od 1. apríla budúceho roka.

Zisk zdravotných poisťovní sa má regulovať, príspevky oslobodia od odvodov

Zisk zdravotných poisťovní sa bude regulovať. Parlament vo štvrtok schválil novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá stanovuje pravidlá, za akých si môžu pripísať zisk. Poslanci odobrili aj pozmeňujúci návrh, ktorý oslobodí aktuálne stabilizačné príspevky pre zdravotníkov od zdravotných a sociálnych odvodov.

"V prípade dosiahnutia zisku vyššieho, ako je optimálny hospodársky výsledok, bude musieť byť suma, o ktorú skutočný zisk presahuje optimálny hospodársky výsledok, použitá iba na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre poistencov zdravotnej poisťovne," vysvetlilo v predkladacej správe ministerstvo zdravotníctva.

Návrh reaguje aj na špekulatívne obchádzanie platenia odvodov

Návrh reaguje aj na špekulatívne obchádzanie platenia odvodov. Minimálny vymeriavací základ sa tak má po novom zaviesť aj u zamestnancov vo výške minimálnej mzdy. Novela mala pôvodne priniesť aj zmeny v tom, kto môže robiť nábory pre zdravotné poisťovne. Poslanci však odobrili pozmeňujúci návrh, ktorým ich z návrhu vypustili.Poslanci zároveň schválili aj pozmeňujúci návrh, vďaka ktorému by sa mal štát na budúci rok vrátiť k pevnej sadzbe platby za svojich poistencov. 

Viac o téme: LiehDaňDPHShvaľovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu