Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prvé slová po schválení rozpočtu: Podľa Hegera nie je ideálny, Sulík priznáva, že deficit je obrovský

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon leško, Facebook/Igor Matovič)

BRATISLAVA - Ústupky, vyjednávania a dohody priniesli svoje ovocie. Parlament dnes 93 hlasmi schválil štátny rozpočet pre budúci rok. Slovensko sa tak vyhne rozpočtovému provizóriu, ktoré bolo nejaký čas už doslova na spadnutie. Prvé reakcie zástupcov koalície sú plné optimizmu, nadšenia a vďaky.

 

Predseda parlamentu Boris Kollár povedal, že schválenie rozpočtu je dobrou správou pre občanov. Tomu, čo "bolo" sa ďalej venovať nechcel. Poďakoval však všetkým poslancom, ktorí za rozpočet zahlasovali. "Bol to veľmi zodpovedný krok a musím uznať, že každý musel urobiť nejaký ústupok, aby ho vedeli schváliť," vyhlásil. Poďakoval aj opozícii a to za to, že nerobila obštrukcie. "Minimálne nám to nekazila, mohli to naťahovať do budúceho roku," povedal. 

Video: TB predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) po schválení štátneho rozpočtu na rok 2023

TB predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) po schválení štátneho rozpočtu na rok 2023 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Video: Parlament v pléne schválil štátny rozpočet, poslankyňa Tabák na túto počesť vystrelila zlaté konfety

Parlament v pléne schválil štátny rozpočet, poslankyňa Tabák na túto počesť vystrelila zlaté konfety (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Premiér Eduard Heger poďakoval všetkým poslancom, ktorí dnes zahlasovali za "rozpočet pomoci pre ľudí." Podľa neho sa tak postavili na stranu zodpovednosti voči občanom. "Je to skutočný vianočný darček pre ľudí. Podarilo sa nám pripraviť rozpočet kompromisu. Nie je možno ideálny, ale jediný, ktorý sme v tejto situácii boli schopní prijať. Je dôkazom toho, že pre moju vládu sú na prvom mieste bežní občania, nie oligarchovia či vlastné záujmy," uviedl.

Video: TB OĽaNO po schválení rozpočtu na rok 2023 v NR SR

TB OĽaNO po schválení rozpočtu na rok 2023 v NR SR (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Heger zároveň na tlačovom brífingu avizoval, že prezidentku Zuzanu Čaputovú v piatok požiada, aby vzala Igrovi Matovičovi poverenie riadiť rezort financií. Matovič by sa tak mohol následne vrátiť do parlamentu ako poslanec, či tak však aj reálne urobí, zatiaľ nepovedl. Uviedol však, že je rád, že strana schválili rozpočet, aj keď poukázal tiež na to, že ho nakoniec strana SaS odhlasovala v rovnakej podobe, ako pred dvomi mesiacmi navrhovalo ministerstvo financií. 

 

ROZPOČET SCHVÁLENÝ, POMOC ĽUĎOM ZAISTENÁ ️👏🇸🇰 Ďakujem všetkým poslancom, ktorí dnes zahlasovali za rozpočet pomoci pre...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Thursday, December 22, 2022

Rozpočet prešiel aj s hlasmi SaS. Jej líder Richard Sulík sa však už vopred zdôraznil, že sú aj naďalej opozičnou stranou a vládu nepodporujú. Po hlasovaní zdôraznil, že dohoda sa podľa jeho slov týka iba rozpočtu a nič ďalšie s Eduardom Hegerom "rozdebatované" nemajú.

 "Schválený štátny rozpočet nie je úplne podľa našich predstáv, ale urobili sme, čo bolo v našich silách," povedal Sulík. Pripomenul, že na požiadavku liberálov boli do rozpočtu zavedené výdavkové limity a časť prostriedkov zo všeobecnej pokladničnej správy bola rozpísaná do kapitol rezortov zdravotníctva a spravodlivosti .

Sulík uznal, že rozpočet ráta s výrazne vyššími výdavkami ako s príjmami. "Deficit je obrovský. Chcem veriť, že budúci rok sa situácia upokojí, najmä čo sa týka inflácie, a že už takýto veľký deficit nikdy viac mať nebudeme," dodal Sulík.
 

Video: Reakcia Richarda Sulíka na schválený rozpočet 

Reakcia Richarda Sulíka na schválený rozpočet (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanec z klubu SaS Vladimír Ledecký uviedol, že ho neteší, že proces, ktorým prišli. otrávil ďalšiu časť spoločnosti. "Trvalo to pol roka. Do každej kancelárie na úrade vlády aj v parlamente je potrebný nápis: Už nikdy nerozdeľujte, neurážajte, nerobte rozbroje, nešírte nenávisť, neotravujte s tým ľudí, lebo majú dosť svojich problémov. Naopak. Motivujte ľudí. Rušte bariéry, budujte súdržnosť, to je cesta k prosperite," uviedol. 

 

SCHVÁLILI SME ROZPOČET Úplne bez urážok. Minulý štvrtok 15.00 Na klube SaS sa čaká na demisiu Igora Matoviča, aby...

Posted by Vladimír Ledecký on Thursday, December 22, 2022

"Ďakujem premiérovi Eduardovi Hegerovi, že sa nevzdal a tieto náročné rokovania dotiahol do konca. Pekné Vianoce, Slovensko," reagovala na schálenie rozpočtu Veronika Remišová. 

"Oceňujem zodpovednosť všetkých poslancov, ktorí hlasovali za rozpočet. Znamená to, že ľudia dostanú pomoc pri energetickej kríze, rodiny s deťmi zvýšené prídavky, podporu dostanú zdravotníci aj dôchodcovia. V týchto veľmi ťažkých časoch je to pre ľudí na Slovensku skvelá správa. Mohlo to byť bez zbytočného naťahovania a cirkusu. Dôležitý je však výsledok a ten sa ráta. Ďakujem premiérovi Eduardovi Hegerovi za jeho vytrvalosť v rokovaniach," uviedla.  

 

Pomoc ľuďom je schválená! Ďakujem premiérovi Eduardovi Hegerovi, že sa nevzdal a tieto náročné rokovania dotiahol do konca. Pekné Vianoce, Slovensko.

Posted by Veronika Remišová on Thursday, December 22, 2022

Poslankyňa Romana Tabák po schválení rozpočtu priamo v rokovacej sále vystrelila do vzduchu konfekty, Niekotrím svojim kolegom tým spôsobila menší šok. Predseda parlamentu Boris Kollár chce tento akt riešiť na výbore. 

 

Dohoda demokratov : . Rozpocet je schvalený

Posted by Jan Budaj on Thursday, December 22, 2022

Andrej Stančík označil schválenie rozpočtu za najlepší darček na Vianoce. 

 

Rozpočet pomoci ľuďom schválený ✅ Najlepší darček na Vianoce.

Posted by Andrej Stančík on Thursday, December 22, 2022
 

Schválili sme práve štátny rozpočet. Pomoc ľuďom je zabezpečená. Ďakujem

Posted by Jožo Pročko - stránka on Thursday, December 22, 2022

"Ako minister obrany som mimoriadne hrdý a spokojný, že sme dosiahli historický míľnik pre obranyschopnosť našej vlasti - po prvýkrát sme dosiahli výdavky na obranu vo výške viac ako 2 % HDP. Kým to Fico a Pellegrini sľubovali v Bruseli a nerealizovali, naša vláda to reálne naplnila!," uviedol šéf rezortu obrany Jaroslav Naď.

 

ROZPOČET POMOCI ĽUĎOM (A VOJAKOM) SCHVÁLENÝ ✅ Nekradneme, dobre hospodárime, pripravili sme rozpočet pomoci ľuďom a...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Thursday, December 22, 2022

Podľa lídra strany Hlas-SD Petra Pellegriniho koalícia zase oklamala ľudí. "Tí istí politici sa nezmenia a chaos bude pokračovať ďalej. Predčasné voľby sú jediným riešením," myslí si. 

 

Koalícia zase oklamala ľudí. Tí istí politici sa nezmenia a chaos bude pokračovať ďalej. Predčasné voľby sú jediným riešením.

Posted by Peter Pellegrini on Thursday, December 22, 2022
 

SLOVENSKU BUDE SO ŠTÁTNYM ROZPOČTOM LEPŠIE AKO BEZ NEHO. VEĽKÝM RIZIKOM JE VŠAK ĎALŠIE ENORMNÉ ZADLŽOVANIE ŠTÁTU ➡️...

Posted by KDH on Thursday, December 22, 2022
 

SCHVÁLILI SME ZÁKON ROKA ✌🏻 Nie je to ideálny rozpočet, ale je určite lepšou správou, ako rozpočtové provizórium....

Posted by Martin Klus on Thursday, December 22, 2022

 

Viac o téme: RozpočetŠtátny rozpočetRozpočet na rok 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu