Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Takto si tradičné sviatočné jedlá či koláče pripravíte v zdravšej verzii: Pomôžete zdraviu a kilá nevyletia hore

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Ľahšie stráviteľné sviatočné jedlá určite oceníte. Stačia relatívne malé zmeny. Napríklad zemiakový šalát pripravíte s majonézou s nižším obsahom tukov či jogurtom, pri pečení použijete namiesto cukru sladidlá.

archívne video

Deň otvorených dverí: Vianoce a zima v starej Bratislave (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Ak chcete predísť konzumácii príliš veľkého a energeticky vysokého príjmu počas Vianoc, okrem veľkostí porcií bude dôležitým opatrením aj správny výber surovín," zdôraznil viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik. Pri varení či pečení radí používať menej tukov a cukru, prípadne využiť náhrady, ako sú sladidlá, nízkokalorické rastlinné tuky, tiež rastlinný olej namiesto masla alebo celozrnnú múku namiesto bielej.

Smaženie odporúča nahradiť zdravšími spôsobmi prípravy, ako sú pečenie, dusenie či ideálne príprava na pare. Odporúča vylúčiť mastné a tučné mäsové výrobky. "Výnimkou sú morské ryby, ako napríklad losos. Biele mäso je zdravšie ako červené," doplnil Minárik. Namiesto masla či šľahačky radí použiť odtučnený tvaroh.

Nielen príjem, ale aj výdaj

"Samozrejme to, že si zvolíte nízkokalorické produkty, ešte neznamená, že ich môžete konzumovať v neobmedzenom množstve," upozornil odborník. Strava by mala byť podľa jeho slov predovšetkým vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by malo byť spestrením v rozumnej miere a v kombinácii s pohybom. "Silu tradičných vianočných dobrôt premôžte aktivitou. Nezabudnite, dôležitý nie je len príjem, ale aj výdaj energie," doplnil.

Viac o téme: KoláčZemiakový šalátVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu