Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Identita tajného volajúceho Matovičovi je vraj odhalená: Údajne mu telefonoval Pročko, líder OĽaNO všetko popiera!

Pročko mal byť človekom, ktorý volal Matovičovi. Zobraziť galériu (3)
Pročko mal byť človekom, ktorý volal Matovičovi. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Máme za sebou hádam jeden z najteatrálnejších pádov vlády, aké si slovenská politika pamätá a dávka drámy bola až do poslednej sekundy veľmi veľká. Trpký koniec však vládu Eduarda Hegera (OĽaNO) neminul a podľa SaS za to môže aj fakt, že Igor Matovič ako minister financií nakoniec svoju demisiu nepodal a zobral si ju z paláca so sebou. Tento krok vraj urobil po tom, ako v Prezidentskom paláci telefonoval s doteraz neznámym človekom, ktorého si "veľmi váži". Chvíľu sa hovorilo aj o tom, že by to mohol byť poslanec Gyorgi Gymesi. Podľa Matoviča však nemá v tomto "odhalení" pravdu nikto.

VIDEO Matovič spomenul záhadný telefonát v paláci na tlačovej konferencii po páde vlády (čas videa 9:50):

TB OĽaNO po hlasovaní, v ktorom poslanci vyslovili vláde E. Hegera nedôveru (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Je to tak, že tým mysterióznym poslancom, ktorý nakoniec Matoviča presvedčil si demisiu zobrať späť bol podľa denníka Nový čas Jozef Pročko. "Vykašlime sa teda na to, nemá to zmysel, oni budú stále vydierať," povedal Pročko o SaS podľa denníka. Matovič následne zamestnancovi paláca zobral z rúk svoju demisiu.

Aktualizácia 11:03

Matovič v statuse odmieta akékoľvek dohady o tom, že by mu v paláci volal Jozef Pročko. "Nie je to pravda. (..) Je to zbytočné. Nebol to nikto z politiky, nikto z cirkvi, ale niekto, koho určite nevystavím verejnému lynču," píše Matovič.

Identita tajného volajúceho Matovičovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Bojovníci sa pred mafiou neskláňajú

Podľa informácií denníka to bol práve Pročko, kto vo štvrtok večer telefonoval s ministrom financií Matovičom a poradil mu, aby demisiu, ktorú už odovzdal, zobral naspäť. "Zároveň som telefonoval s človekom, ktorého si veľmi vážim a ktorý mi povedal, že 'bojovníci sa pred mafiou neskláňajú',". Pre mňa to boli natoľko silné slová, že keď mi kancelár priniesol moju demisiu a kópiu, tak keď mi ich podával, ja som si zobral obidva dokumenty," povedal Matovič novinárom na tlačovke bezprostredne po páde vlády.

Pročko bol pritom jeden z poslancov OĽaNO, ktorý si sekundy pred pádom vlády začal na mobilný telefón kamerovať situáciu v pléne.

Identita tajného volajúceho Matovičovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nechcel prezradiť, kto to bol

"Samozrejme, že by som vám to nehovoril, ale veľmi si ho vážim," odpovedal Matovič na otázku, či prezradí, kto bol ten záhadný človek.

Vedúci Úradu vlády SR Július Jakab odmietol, žeby Matovič vytrhol podpísanú demisiu z rúk Špačeka. "Pri vytvorení kópie a pri prinesení originálu kópie si ju pán Matovič prevzal s tým, že si svoje rozhodnutie rozmyslel," skonštatoval. Matovič odmietol, že by demisiu vytrhol z rúk pracovníka prezidentskej kancelárie. Mrzí ho komunikácia prezidentky. Priznal, že to bolo nezvyčajné. Tvrdí, že mu prišiel telefonát, ktorý ho presvedčil, aby demisiu nepodal, pretože "bojovníci sa pred mafiou neskláňajú".

Posledné stretnutia

Sulík vo štvrtok pred hlasovaním o vláde uviedol, že bol v poslednej minúte zavolaný premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) na stretnutie, kde mu bolo oznámené, že Matovič podá demisiu a je na ceste k prezidentke. Na poslednú chvíľu tak podľa jeho slov bol poslanecký klub SaS pripravený vyjsť v ústrety. Potom sa však stalo "niečo nehorázne", keď sa dozvedel o tom, že minister financií podal demisiu, ale následne si to rozmyslel. "Nič lepšie nedokumentuje to chaotické vládnutie, ktoré tu zažívame a obzvlášť po našom odchode," dodal Sulík s tým, že zahlasujú na pád vlády.

Národná rada (NR) SR vyslovila vo štvrtok nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽaNO). Za pád vlády hlasovalo 78 zo 102 prítomných poslancov, proti boli 20, zdržali sa dvaja a dvaja nehlasovali.

Viac o téme: TelefonátIgor MatovičPád vládyJozef Pročko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu